日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
因為香港有保留郊區囉
你講咗個重點,3310都用到就真係先進極有限
便利性嚟講QR Code都係太過依賴網絡先得

講返付款方式啦,最健康最方便一定係想比咩就比咩
而唔係某啲地方剩係收自己國家嘅付款方式而又唔想收cash
Cash /Paywave/ QR Code並存先係最理想
香港求其起條行人天橋都要億億聲,緊係翻新唔到
你準備恐襲深圳地鐵?
不安
通常靚o個d少行,通常去買野都係去細舖,
日本橋o個d其實好普通,三宮舊舊地,
原宿都係舊,新宿都係銅鑼灣咁上下。

舊舊地既商場但賣既野夠集中先多人行,
日本同香港都一樣
中國最大問題係封閉市場,
外國人去到好難用
係唔係土生土長嘅日本人我覺得有待商榷
唔見信用卡立即cut卡/鎖卡
你一唔見就即刻知咩
比人look左你收sms先知架啦

我就睇過d新聞
d人開住個qr code比後面個人 scan個qr code偷錢
但唔係比錢果陣要入密碼架咩

仲有既係send d訊息話你支付寶有問題
叫你禁入link
呢d就on9先會禁

我一直覺得信用卡on9係 唔使打密碼
入number 入安全碼 就上網買到野 而個安全碼就係張卡上面

我只要記哂你組 number 加安全碼 就可以上網買野
最搞笑係連自己出既銀聯卡都大部份地方冇得碌
想用要用返雲閃付app

全部都只有圍住QR,毫無替代性
都唔知邊度黎自信話先進
電話認證呢?
尤其食材
想揾比較好食既反而要揾返業務超市而唔係商場超市
成堆野商場超市都揾唔到
唔係個個網站都會有電話認證呢樣野
動機好明顯
就係挑起港日兩地矛盾
因為人人都話儲錢去一轉日本
好過留港消費

製造矛盾方法好簡單
直頭想同製造港台矛盾一樣
照抄咁濟
連樓豬都係其中一員
開post 之後pin 埋啲唔重要嘅野
只可以話今次PR做得唔錯
叫做有啲諗頭
我只要記哂你組 number 加安全碼 就可以上網買野

回應你呢句jer有問題?
無問題呀
佢地不嬲都鍾意借外國去踩人,
因為佢地知道自己個身份踩唔到
大陸仔寫2句日文
1. 比人偷碌,幾日都會唔知?
2. 大部分網上買野要認證
3. 除左偷影,仲有其他簡單方法呃錢
本身每個方法都有漏洞,講撚到支付寶安全度好高係弱智
所以我指硬件方面, 我講香港政府去曬搞國安法, 建築規劃, 經濟都搞到一舊屎

無奈都要繼續係香港生活, 唔忍心香港繼續跑輸
想行返舊路
製造中港繁榮假象
1.卡多唔知有幾咁出奇

2.認同 但唔係個個都有

3.岩呀 每個方法都有漏洞
係我見你講到支付寶好唔安全先駁下你姐
1. 對我來講,真係好出奇,手上有6張信用卡,4張入Apple pay,放係屋企,2張放銀包。 唔見銀包點解會唔知?

對我黎講,支付寶被偷錢,無乜可能追得返
信用卡被盜,可以拎返

兩個都有安全漏洞,係姜乜q講到支付寶安全無上限,我先講返支付寶有好多安全問題。
小朋友你去過日本未呀
我真係第一次聽人話日本商場有設計
公道講,日本人有乜資格話香港似鄉下?
鄉下地方佢哋仲多啦
原 po 動機同用意都好明顯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞