日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
你講得啱,全部係偽命題
所以成個post包括你同我同埋個日本女人
根本係每日一篇洗熱門嘅垃圾流量一部分黎
有無睇清楚篇嘢,check個qr code唔洗幾日就捉左個賊
而事實就係信用卡比人盜用就9成都捉唔到
笑死,淨係八達通一跌就可以比人do曬d錢呢樣都可以繼續改善啦
更加唔好講八達通入落電話到都要每個牌子都要比錢佢申請,呢個行為已經夠曬落後,更加唔好講qr code每部電話都用到已經贏曬啦
戴套放入去有咩咁難?
同埋出街你點都要帶身分證,
以前響香港我係一個三層卡包,
一張八達通,一張身分證,同一張員工證,
比起散銀年代已經方便好多
咩理論….
你咁講八達通機 卡機壞左咪一樣企係度
而家講緊你跌電話or八達通信用卡,邊樣容易d比人盜用
而且wechat alipay果d係可以scan對方qr code俾錢
大陸舖頭係可以佢用機掃你,或者你直接scan佢個qr code自己輸入銀碼俾錢,所以壞機都可以收到錢
有咩財物唔係一跌就無?現金唔在講,
街邊執到部任天堂咪又係可以拎去玩,
大頭蝦既嘢怪得邊個
好似香港咁想用卡比就卡比先叫方便
大陸果D係外國人冇實名登記連叫嫁車都叫唔到
冇微信用現金都難用呢D都叫方便?
我係英國咁耐銀包一直都冇現都生存左咁耐
但我想用現金就可以用到

再講 中國人仲食緊榭皮果時外國已經有信用卡
依家大陸果D咩閃付同香港幾十年前白達通比
方便左幾多? 1秒都冇.
事實上出現左咁耐都未100%取代唔係因為大陸果個真係方便
而係你唔用就冇得用迫鳩你冇得用現金
係啊
因為盗用信用卡
係偷咗戶口個啲credit既使用權
拎去買嘢再放出去二手市場換錢
要做多幾多層嘢

換返做QR code
就等同拎咗部空機
入晒你支付宝啲料去掃QR code買嘢
再放返去二手市場換錢

呢單係放個自己QR code去公家位
自然會俾人捉到

換返做同一個scenario
放部假機俾人碌張信用卡
部機連邊個戶口
….
所以而家大陸用wechat alipay咪針對呢個問題囉
唔好話跌左,就算電話比人偷左都唔會咁容易比人拎到入面d錢,唔似八達通 信用卡人地一執到就即刻用得囉
而且用左都一定一定可以追查到紀錄,呢樣咪又係贏左囉
係人都會大頭蝦㗎啦,用wechat呢d就係大程度上解決跌錢就肯定無左呢個問題呀嘛
認真討論
咩叫拎部空機入曬你d資料去買嘢?
即係你用部新電話入我d資料去買嘢?
你知唔知就算你偷左我銀包同電話都入唔到我資料同拎錢入去alipay,因為佢個認證係需要你入曬我資料,影身分證,影銀行卡,跟住入我銀行戶口轉帳$0.1落去alipay確認銀行account,之後再要拎住部電話比我自拍認證身份

之後你個情境,即係話d賊放部假機比人do呃舖頭錢?
咁咪直接chase返假機係link邊個account
咁唔係WE7/ALIPAY安全程度高, 而係電話既生物識別安全程度高喎,
我諗個問題係點解佢會有咁嘅立場
畢竟偏向中國嘅日本人係好少見
而且佢住喺香港又要狂踩香港做乜鳩
除非佢好唔鍾意住喺香港,咁呻下都make sense

我自己都識一個手日本妹老竇係中國籍朝鮮人
佢小學嗰陣就搬咗去深圳住
中文同普通話都講得好好
喺美國淨係同大陸人圈子玩
基本上佢極少同人承認自己唔係中國人
甚至改埋個姓
我同我老公講香港人去日本玩會話返鄉下
佢又冇乜特別感覺
純粹覺得呢種講法幾得意

其實香港人係咪真係太過敏感
咁除左本身電話個密碼or face id,咁佢本身個app支付都係要打支付密碼,大額支付更加要打埋對方全名同銀行帳戶等資料,都係確保d資金流向係一定追查到,呢方面又唔可以唔讚下佢既
我老公都覺得佢怪嘅地方唔係啲日文
而係立場
讚中國都算,點解要踩香港,呢樣嘢唔明
日本人一般用社交網絡都會小心唔好講啲太偏激嘅嘢
偏偏佢係好似想撩交嗌
我講得亂
你唔明好正常

我係想話app呢部份難冒
信用卡就乜都寫晒上面
相反
商戶交易嗰部分
個難度係倒返轉

我剩係話QR code好多花式玩
做乜咁敏感覺得我係同你唱反調

要完美避開晒以上問題(唔包停電、斷網、死機嗰啲,呢個只有現金可解決)
張信用卡入乜乜pay
用nfc交易就搞掂晒
巴打我都係一樣
不過好多連登仔肯定話咁撚麻煩,八達通一買即用啦
其實佢地都唔係真心想瞭解,一味想話深圳d先進得個樣,香港所有野都係好過深圳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞