日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
小粉紅都比班友好,至少堅持中國no.1
到香港同日本比班港燦又即刻調轉槍頭
連登仔: QR 最垃圾 現金最高科技
都唔係

日本人黎香港,食野下下要現金好唔慣
明明有八達通但淨係收現金

呢個年代嘅人好多都唔慣用現金
乜都係拍一拍就得

當然搭車有得拍visa master呢樣野佢地都會覺得好驚訝
咁apple pay叫咩
日本人就係鍾意嚟香港行山飲奶茶
香港人就返日本食和牛睇櫻花
你唔識不如收返埋先
香港支付咪同東京差唔多佢咁講姐係東京都係鄉下
同埋好多街邊靚嘅餐廳都係得踎廁雖然香港座廁都唔好得去邊,但一見到踎廁即使乾淨都唔想去
勾結境外勢力 分裂國家
你哩個話題幾有趣, 但脫軌本身係咪問題?
如果美國可以隨意制裁一個國家,
當你無一套屬於自己既系統, 有事上嚟就係會受制於人,
而且用VM既話, 交易費就係送去他國手中,
點解支那唔可以自己整返個屬於自己既系統,
(即使我都同意用QRCODE好柒)
小日本
有人反 apple pay 咩?
QR 唔係先進,但係最快可以普及,根本可以兩者並行,係 cctoy 一見到 qr code 就盲反
咁咪用現金,咁國家d政策就肯定係用來方便自己國家d人
唔用支付寶其實無問題,而且支付寶綁卡我真係唔知有邊度麻煩,我自己香港同內地支付寶都綁左幾張卡
另外英文呢個更加唔關事啦,佢寫baoan係因為個保安唔係政府請,私人公司自己決定寫baoan都係方便自己國家d人啦,政府d機構肯定係寫返police同custom呢d英文
你最多話佢d政策同支付系統係主要方便佢自己市民,旅客用唔到呢d便利咁咪用返正常現金 信用卡支付,有問題咪問返酒店或景點d員工
我地連登仔不屑用呢啲野
屌你老母,講真啦,當人未去過深圳咩。
如果真係日本仔,首先佢會發現要搭車,要買嘢係好撚唔方便!

你冇付寶/大陸銀行卡/微訊支付 根本有錢都俾唔到。用日元換人民幣? 大把地方唔收現金。日本人慣用嘅line , x(Twitter) , 甚至youtube , google 用撚到咩?
好簡單喺酒店用wifi 投影netflix 去電視睇都唔得呀!
冇大陸/香港身份證實名認證,冇大陸銀行卡認證,就連2等人都不如。先進你條命咩,打飛機都唔好作到咁大啦。
咩地方都有無腦嘅人架啦
香港地少人多 行幾步就到舊區 一係就新舊混合 點有得比
人地真係日本人黎
但做乜個個起哂鋼咁
人地普普通通一個住香港既日本人
得幾個follower咁都要拎上黎批鬥?

我都唔鍾意中國
但係唔係一有其他人講好話就要咁樣po人出黎
仲要係外國人黎
香港人真係好撚小氣
唔怪得人地讚中國踩香港
一地都係CASH ONLY
師兄追下 post 啦,仲要大字驚死唔知自己柒
日本paywave叫Touch
你要講Tachi
其實收得contactless 嘅就收得apple pay 咁日本同香港一樣都係用開信用咭 尤其高消費
wechat pay家陣可以直接綁香港信用卡 實名認證後係大陸加
alipay以前太撚煩一路冇用過
當然方法係度 你信唔信佢同用唔用又另一回事
食幾十年老本,咩都無進步過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞