日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
認真想問,你呢個又關人臉支付咩事?
你係咪想表達類似三叔個face id用相都可以unlock到呢個道理?

而家科技好先進架啦,唔好再停留係八達通apple pay啱啱推出個年代啦
繁忙時間嗰陣你派唔派到足夠人手做到淨係慢 30 秒先
機場安檢冇乜人排隊都要搞返幾分鐘啦
點解派唔到? 如果慢30秒變2分鐘咁又會點?
保障乘客安全性點都緊要過果幾分鐘時間啦下話?
人臉個安全性低過密碼
你唔會貼住個密碼周街走。。。。。
但影你個樣再處理就簡單好多
尤其今時今日的AI

所以推掌紋同人臉支付 絕對on9
掌紋仲要特殊硬件點推得起

註: 聲紋更on9, 所以銀行個聲紋我無開

有八達通用卡咪得,洗鬼攪咁多
下午六點觀塘同九龍灣我唔信做到兩分鐘囉,我諗排半個鐘都未必得(利申:前居民)
做到嘅話我估都係鳩做,冇乜實質作用

仲有其他問題,例如人權、減低地鐵吸引力導致塞車等

真係要搞恐襲嘅,大把地方搞到,如果你想四圍都安檢嘅話,大陸好適合你
所以話你小朋友,執到張卡就用得都拎黎吹 ,同你你跌左錢比人拎黎用有乜分別。 點用qr code 走偷錢都唔知,就咪大吹特吹啦。
你自己咪講左支付寶同提款卡相同之處。
支付寶/ WeChat pay 最on9 的地方就係可以比人輕易偷錢。 資金流向咪同信用卡一q樣,打開個app,你會唔知資金流向。
你搞清楚自己的思維再駁啦
你咁講係啱,所以呢兩個方法都係實驗緊,而且係當d人唔記得帶手機先會用,都可以叫做完全唔洗用媒介去做交易

八達通我自己都用緊,香港來講佢係最方便架啦
係大陸要兼顧埋多人偷嘢同轉帳呢d問題,先決定用qr code做電子支付主流姐,而家搞到d賊都少左9成,偷黎都拎唔到錢
全部袋過機,個人又過機,再用探測器掃身,需要幾耐?
你咁肯定唔得咪親自去睇下放工時間深圳地鐵安檢係點啦
我up乜你都係唔信,最好你自己去睇
日本人點實名?
香港人不嬲都係咁諗㗎啦,日本人就乜嘢都係世界第一
其實賣左部電話仲多錢又唔會比人捉
啲app 全部要申請過,嗰種煩佢真係未試過

支付寶/ WeChat pay 最on9 的地方就係
有乜出錯唔會係QQ同阿里責任,唔同信用卡
想維權難過登天
外派員工 可以去銀行申請戶口(有Visa)
通常公司會一次過攪
有戶口就可以實名
執到張信用卡用唔到? 是但拎入去7仔就do到啦
同埋你個qr code偷錢係咪指支付寶偷錢?
我建議你可以係無密碼情況下試下拎另一半個支付寶,睇下可以點拎佢d錢出來
同埋信用卡睇app係知道資金流向,但係要等幾日,等商戶清機再交上信用卡公司先支囉 支付寶係一用就知囉

不過睇你講d嘢,就知你係完全唔知呢兩種交易方法係點運作
以前係點同宜家有咩關係除非宜家都係咁嘅姐
地鐵嗰啲9流。。。。。
高鐵咪有一樣出過事

仲有佢哋咁驚輻射 但又日日比人照
一日照幾次呀
賣電話呢個就唔關事
你話app全部申請過,係指唔見電話要重新申請過支付寶wechat? 其實係唔洗,直接登入返,再做返自拍認證就可以,過程可能要5分鐘左右,可能對你來講真係好麻煩,唔夠八達通唔見左,一買張新就用得方便

支付寶wechat出錯唔係qq ali責任呢個又係唔知你咩意思,佢系統出錯就梗係佢責任,你自己比多左錢就梗係你責任,信用卡維權又係咩情況? 做咩要維權先
都話你係無知撚,唔見信用卡立即cut/鎖卡,點樣可唔拎到錢?幾日內報失,銀行唔會要你賠錢。
睇你講緊o既野就知你唔睇新聞,大陸一年唔知幾多單,唔會追得返d錢。
我每個月支付寶/ WeChat pay + 信用卡起碼6位數資金要處理
你條窮L唔知就摺埋啦
人哋讚香港:香港收咗皮喇,係金融中心遺址,又國安法又23條快啲走啦,香港有乜撚嘢好睇
人哋踩香港:肯定係支那人扮日本人
即係出過事就表示安檢無用?
咁機場有安檢都發生911,劫機恐襲呢d事,咁洗唔洗取消安檢,等d人可以快20分鐘上機好過,反正都係有機會劫機恐襲。

你反都反得有邏輯d呀,搞到我好似教緊中學生咁
總之你唔中咪無野lor
http://finance.people.com.cn/BIG5/n1/2019/0419/c1004-31038495.html

信用卡有事你打電話去center即cut卡 後唔關你事
Wechat qq 唔係
依度班繁體字都大把唔係香港人啦
你真係有知撚,由唔見卡到你發現唔見中間段時間已經可以比人碌你十萬八萬啦,反駁又話自己set左limit,credit唔夠

你覺得支付寶咁唔安全又要用?仲要成6位數資金咁撚多wo
係咪又要搵果幾單支付寶一夜間比人凍結帳戶d新聞出來撐?呢d之後上去處理完證明唔係洗錢就解凍左啦
911後機場安檢 嚴撚左幾多唔講
機場安檢嗰過程要幾耐
你去地鐵嗰個要幾耐你又唔講
有幾有用心照

以家的安檢咪好似911前咁表面好似“安全”左lor
重慶無咩特別有d 失望諗住直轄市會好靚不過來來去去都係得解放碑個頭多嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞