日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
真日本人上網乜撚都講
有twitter 係度講朝早唔俾個阿伯屌,跟住影鳩個阿伯個躁底樣話佢煩。
個d 比人包/パパ活 
ig淨係突然成堆人去睇你story都已經可以吸到一堆followers啦,佢都係想咁啫
唱小小現金搭的士又得,叫uber都得
一個日本人冇咩必要有呢種心理,去睇香港人越㷫越興奮,反而呢種心理好符合習近平一直對香港咬牙切齒既妒忌心
So what?
你都識講係twitter,你話佢係private咁po比佢班日本frd睇笑鳩香港就話啫,呢個係public ig,仲係有大量香港山景post,hashtag曬香港,成堆香港人follow嘅ac,你話佢當twitter咁po?醒少少啦,人哋兜口兜面特登串你都只係當佢twitter po日常
N1
似係啲獵頭公司搵佢賣AC借位出一個POST
其實不嬲無乜人否認深圳硬件好咗

連中共眼中釘 被逼參觀騰訊果個都覺得中國經濟好係事實

問題係 呢啲公關屎橋同每日一篇支付寶好先進咁 已經變咗spam 無人想理個內容

我理得果個係真假日本人 日文怪唔怪 咪換咗個語言又黎多野差唔多嘅 有撚分別咩

香港係唔掂 咁踩條屍有撚用 上進少少去搶新加坡生意啦

成件事都浪費資源
dおかしいな日本語走出來笑人地日文
係乜都踩
咁即係都要用cash啦
另外好多d咩咩牛腩咩咩冰室,買d魚蛋燒賣雞蛋仔果d遊客必食榜九成都係cash only
人地用cash係鼓勵緊你去深圳支付寶消費 輸血深圳 咁都要屌
九記牛腩個啲都淨係收cash,一樣日日有支那遊客排隊
佢言論放喺twitter或者private或者普通人ig我會覺得冇問題,個人諗法,但係一個3000幾followers,hashtag曬香港,有大量香港followers同香港山景post嘅ig post就好撚有問題囉,惡意滿到瀉都仲有人同佢兜只係純粹欣賞中國
聽到日本人咁講,小妹都即刻濕晒
咁香港都係中國既 冇咩問題
咁即係究竟香港係支付系統上係先進定落後過大陸
即係好似 20分去到60分, 進步好大
70分去到75分, 進步好細

但70分依然高過60分
餓死的駱駝比馬大啦
係啊,普通人體驗完兩邊消費既服務質素同方便性
對比完咪識得揀去邊度消費
中國人一向內戰內行, 外戰外行
知道自己 打唔嬴外國人, 就打自己友

深圳來來去去都話自己目標是超越香港
但從來唔敢講自己要 超越 新加坡/ 東京/首爾
因為深圳自己無能力做到

相反, 維尼可以出手打殘香港, 令深圳超越香港
駁唔到
連登仔:
日本山岳怪談:好有趣,想聽多啲
香港撞鬼實錄:收皮啦,有精神病去睇醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞