日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
三十年前都有無人cafe啦
果個叫自動販賣機
會唔會係日本人唔識
香港有得俾現金 唔洗學用其他payment
但去深圳一定要識用QR code俾錢
人地軟件轉眼間就update 晒啦,唔笑得幾多年
原po主明顯企圖引起中港兩地人民仇恨
藉以產生唔同地區居民之間嘅敵意
樓主轉發 無論你有冇咩意圖都已經觸犯23條

日文嘅帖文更係勾結外國勢力
咩事?即係自己用日文讚自己?
真定假 下次去望望
喺香港食個茶記都剩係收cash
食慢少少都比人呼呼喝喝
食貴少少既餐廳就排餐懵 埋單收加一
但qr code落單 水就自己斟

條路又迫又多人
d人又閪面 搭𨋢離遠見到有人來緊都快快手撳關門掣
再加上而家又23條 又國安法
我睇唔透除左來搵錢 仲有咩外地人會專登走去香港
係得大陸d三線鄉下仔未見過世面 先覺得香港旅遊係個好地方
真係無帶cash
信不信由你
已經好耐無掂過yen
今年先去完2次
其實佢主要係想踩香港
首先用一句讚深圳, 然後再用十句踩香港

全世界只有一個民族 最喜歡樣樣野都踩香港
其實日本妹好鍾意抖音
有d仲有微博用We chat貪we chat sticker唔洗俾錢
無咩覺得佢地好排斥中國,真係咁諗都唔出奇
去中國仲好意思講出黎
香港人
個種套路,好有共產黨式打造雷鋒係英雄既style完全唔似一個真日本人既文風
條友個ig寫自己國際結婚 望落似係同香港人結婚喺度住咗好多年
啱啱上去碌咗陣 佢有幾多po
都係share下自己生活點滴行山同屋企人嗰啲
其實接受批評有咁難咩 香港啲硬件用咗咁多年唔靚係好正常
個正苦focus啲咩大家又有眼睇
呢個真,日本咁多自動沖咖啡
整隻機械臂俾佢見到就覺得先進咗係做乜鳩

支持去中國玩
有國際版 , 同埋HK 版都可以綁國際卡
係咪見到間鋪唔收card就頭耷耷行返出去
去到漁市場睇完當食完
你搞清楚咩叫「軟件」先啦

你以為 電子支付 就係「軟件」??
agree 深圳要谷gdp
睇怕好快會比連登仔屌到del acc
日本都好大既
唔係個個都大城市長大

東京人可能係既
因為人地都舊發展,但係打理得好啲
但我去一轉秋葉原,其實都好殘
佢地真係唔識ga
明明個卡機有paywave 佢都話唔得叫我insert
初頭以為日本用唔到
有次我唔理照拍卡 跟住個機嘟到
佢個樣幾驚訝
起左佢底
佢真係日本人來的
無謂咁多猜測
喜歡玩抖音, 唔代表喜歡中國人, 兩件事

就好似台灣人 都好喜歡玩抖音, 跳科目三
但如果你問台灣人:「你覺得自己是中國人定台灣人??」
十個台灣人十個都答自己係台灣人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞