日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
香港街市都有部份得
領匯係街市界大仆街 唯一德政就係引入信用卡俾錢
成都、重慶都好發達
好少食拉麵
通常食懷石 燒肉 一律都收 apple pay
點會呀 新舊結合先係香港特色
咁咪蝕兩重兌換率

香港支付寶bind唔bind到日本卡係第一件事,結算係先經港元,再兌人仔
你當人on9咩 點會唔知 問題係你一個香港/東京去嘅 根本唔會放啲咩二三線城市在眼內 本身個堆垃圾就唔係同一條跑道上 唔需要比較
其實香港冇咩野好睇,去大陸玩都有D特色
冇記錯港版=國際版
其實係支那踩港,先文宣茶記黑面 全世界呢啲普通平民食堂,侍應都係咁上下基本服務,係支那人搵幾千蚊一個月覺得係香港要用半日人工食餐飯,所以對茶記侍應要好高期望,結果心理落差就不斷搵呢樣野文宣抹黑香港,一個真日本人根本唔會咁講,就算講,都一定係婉轉到你香港人聽唔明
On99 點掃QR CODE呀
支付寶?
日本人點用呀?
佢冇去過出面嘅廁所?
臭到
仲要係踎嘅
根本係一個大陸人打日文, 扮日本人,再讚自己
全地球
最鐘意同香港比就係大陸人

你真係肯定佢係日本人?
深圳廣告嚟, 小心 睇完就算, 唔好咁大反應
其實係無得比,人點乜鳩都岩岩落成
公道講句,蛇口嗰邊先靚,街景仲有些少似日本添最緊要啲路好平,福田其他地方真係還好
根本係力造輿論 搏命吹風 想人覺得去支那消費係潮流
理鳩得佢哋
依家你廣東省用alipay HK 已經暢通無阻 ,大集團當然無問題,小店,個體戶,街邊檔全部暢通無阻

反而wechat pay HK 有部份仲未得,不過用佢連美團,大眾點評,同埋國內好多用wechat 小程序落單埋單 ...雙開會方便好多

不過對於外國人,alipay hk 已經好夠做
條友應該係香港base 佢有寫用到hk版Alipay好方便之類
正常日本人係會發現大陸好多地方都無applepay覺得好落後
唔一定
日本人好撚鍾意九龍城寨 殘殘舊舊反而鍾意
問題係有D 藍絲去完深圳之後, 真係讚到中國好強大, 好發達, 超越美國呢

你去「大灣區飲飲食食」群組睇下就知道
成班幫中國打J 打到射上天咁
去深圳食餐飯, 就吹到自己好了解中國, 覺得中國已經超越左美國
好少
通常
咁即係使唔使帶cash
入姬路城佢都唔收卡,你係咪唔入得去

周圍都口水痰, 垃圾, 溶溶爛爛

的確好有特色既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞