日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
一單還一單
要睇佢用咩比
香港日落左
真係問我隻狗都知
問題係咁多野唔用
係要話深圳高級去比較
真心笑左笑埋右

另外如果字面咁解
相比A, B 更加X
即係A 同B都係X
B 係X上加X

你自己代入下X= 屎
即係AB 都係屎
咁點解最後篇野會變左讚賞
成件事、成篇文個語境錯撚曬
目的又勁明顯
不過弱智容易被影響係好正常
正中PR下懷
但唔算好高手
未呃到我都未算高手
我意思係話 聽人講 但無了解點解會比人偷

你了解完就會明 係可以避免
公道啲講香港服務態度真係全球數一數二咁差 台灣街邊平民檔啲態度都好過香港好多
關原理咩事呀你老板?咁係咪有呢個漏洞?
咁係咪發生過呀?係咪俾人呃咗錢先?
咁咪唔係「乜都係聽人講當真」囉
掃咗個假code俾人瞬間轉走銀行錢都出過新聞啦
點「乜都係聽人講」呀?
你咁講大晒架喎
所有payment都係你了解完就會明 , 係可以避架喎
佢都唔明 可能我講得衰

佢覺得用支付寶比人偷到錢就係支付寶問題
而唔係用家問題

姐係咁:排隊俾錢,啲人預先㩒個QR ocde出黎等,後面啲人可以掃你個碼收錢

佢會覺得係支付寶問題,而唔係比錢果個人問題
開始有松屋只收信用卡
算啦,佢地根本就唔知人地個支付系統點運作
一路齋搵d新聞去支持支付寶都會比人偷錢呃錢
佢地根本就唔撚知呢d騙案個問題根本唔係出係支付寶個安全性度,係根本個事主自己on9,解開曬d安全功能送錢比人or比人呃,其實無論佢用咩支付都係會比人偷到錢

由佢地繼續用最安全既現金八達通信用卡啦
同埋人地用手機scan你個code收錢,你都要入支付密碼先會過到數,不過佢根本無用過唔知就以為你一show個code就好似打開個夾萬,比人任scan就可以拎走曬d錢
搞撚笑,就算攞牌既銀行,有人去入錢都可以俾職員呃走啲錢
銀行都可以唔認數啦睇過新聞未?
入錢個人係咪「唔知人地個支付系統點運作」
依加一直都講緊佢話人「乜都係聽人講當真」
咁係發生過呀嘛,有邊單詐騙唔係受害人on9架
咁發生過就係發生過架啦,我知佢個支付系統點運作,都係發生過
其實係 所以先話唔係支付寶先會有呢個情況
大部分騙案都係自己on9 先會比人呃到

排隊俾錢,啲人預先㩒個QR ocde出黎等,後面啲人可以掃你個碼收錢

係你用果個人有問題

信用卡拎部機放係張卡隔離就偷到你錢
你會唔會話信用卡有問題?
你剩係拎果句黎講

我成句係話

我諗佢都係聽人講
但就唔搵個真相係乜
所以乜都係聽人講當真

聽人講 意思係 聽人講支付寶會比人偷錢

但就無了解到 點解會比人偷錢

當你了解完點解比人偷錢
你就會明 唔係支付寶問題

係個人問題

唔知你明唔明
我覺得佢只係好憎香港
事實上香港都上去玩
香港人果種西真係除左印度人之外
冇野可以超越
馬拉新加坡嗰啲唔撚係人嚟?
あいつがおかしいわ
茶餐廳有收八達通 無咪下一間
如果佢話新加坡 勁過香港, 我無得反駁

但佢話深圳勁過香港?? 邊忽勁??
家陣深圳人自己都話 要靠香港人去消費救經濟
家陣大陸後生個個主張 躺平, 我們是最後一代
一係就計畫移民

香港未來係點 唔知
但可以肯定大陸完全無未來
兩個鄉下都唔同意思
香港人講日本係鄉下係ふるさと、故郷
佢係講田舎、いなか,係想講窮鄉僻壤
香港無, 深圳一樣無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞