日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
其實唔係更好嗎?
香港人去日本返鄉下
日本人去香港又返鄉下
深圳人屌打香港人
港燦唔肯面對現實
問題係佢果D 批評都係on9

例如 話大陸人比香港人有禮貌
你信唔信??

問過深圳侍應都知道, 佢地認為香港客係比自己大陸客更有禮貌
成村人唔想承認有日本人覺得香港鄉下過深圳
仲要屈人地係中國人用日文讚自己乜乜柒柒 冇眼睇
好撚核突
日本邊有對中國咁深仇大恨
後生果班更加唔會點理政治野
食屎啦你
你咪一撚樣,明明比較緊香港深圳
係要拉埋其他二三線城市黎講
要講touchy touchy
唔係唔駛用

係冇得用

你搞清楚先啦

仲要冇visa master 比
救命, 呢個PO好多鳩UP...
好多無返過去係度亂吹
支付寶有海外版 綁左信用卡咪可以用囉
出來反駁話好複雜啦
blocked user 完全無point
香港咪中國
仲未接受現實?
香港版又要認證先用到
又要充值又要連結又剩

有咩方便得過visa master Apple Pay一嘟就得
有少少搞笑囉
日本人有支付寶係因為商戶服務大陸人
人地國民點會用呢d咁地區性既野
就住佢d comment係可以有唔同睇法
我同意可以覺得佢on9
但唔係話條友係中國人扮架日本人唔會咁諗xyz

利申 廿年冇去過柒圳
上面咩環境同服務態度我真係唔撚知
9up完未
深圳算係高級寫字樓平安金融中心(或者我鄉下仔唔識野覺得係高級) 最低層會有螺屍粉 腥臭味 吊你老母

香港真係鄉下比唔上
笑死,睇黎你都唔知大把外國人好鐘意中國d傳統文化同歷史景點,而家連城市化都先進過好多歐美國家,好多人外國人來完都想快d再去中國其他地方體驗
日本年輕人玩口水好叻
因為條友喺香港住 所以佢有Alipay
咁佢上到深圳發現可以用返同一個app 原來咁”方便”
就係咁之嘛
yukanta先係個id
佢profile自稱係國際結婚嫁嚟香港嘅日本人
或者咁講,你企係福田中心區(購物公園,會展中心,崗下,福田站,或南山區,前海)更新望落先進過香港一半地方 ...不過同中上環,灣仔,尖沙咀 一拍埋 ...都仲有d 距離 ...

不過呢前幾年疫情大陸係呢方面進步神速係事實 .. 疫情3年多香港係無咩點變化同進步 ....
唔洗理豬閪成條傻鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞