日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
大家都默認認同硬件將會跑輸, 香港軟件方面慢慢同深圳會同化
日本人會唔會咩都用香港嚟做compare
支那人打飛機post 都信
香港最多跑輸比外國jer
中國一日唔開放市場都係內循環

香港同新架坡政府比就諗同
咁炎明熹肯還返過去十幾年濫用香港財政既錢比香港人,然後佢恨去拎深圳戶籍,深圳又肯炎明熹去生個仔/女,就派戶籍比炎明熹,深圳市政府無條件送一切福利比炎明熹未
如果發生以上事情,咁我就會覺得深圳超越香港了
冒充請槍等如世一
笑而不語
佢地上連登就覺得自己好有見識
無錯,日本好多支那移民
支那係香港問路有無講唔該?十個有九個都無
北京有昌平,深圳有龍華
有時睇到d唱好偉大祖國既..真係想知佢係咪咁了解個地方
根本係 唔講政治客觀咁睇 香港依家同大陸一線城市比 已經係落後 去過就明 所以現況個個唔係香港洗錢

一係去大陸洗 一係泰國日本 客觀事實反映到已經

係睇香港人幾時肯放下身段認呢件事
其實而家香港軟件有咩優勢
你係呢個post其實就睇到,d自大撚同香港大部份d食肆服務業員工態度一樣,你話下佢有咩問題,佢屌番你轉頭之外,又係度搵番大陸d缺點係咁踩低人地,總之自己就一定無錯最優越!
所以就話幾時肯認清事實

我自己一年都番唔到大陸一次 但早排去過一次之後已經覺得成件事個對比係擺在眼前

利申:香港0消費 儲錢家期去泰+日
即係香港軟硬都跑輸緊, 我見連登好多人仲拎老本打飛機
到今時今日八達通仲係比錢最快最準既支付系統,其他電子支付工具一直都無進步過, 追唔上八達通
但係香港仲未好普及
日本差唔到9成鋪頭都可以用西瓜卡俾錢

香港仲要玩現金
就算香港將來真係輸比深圳, 都唔係因為深圳進步
而係香港被拖低

人地新加坡, 日本, 韓國, 台灣 痴住美國就撈到風山水起
深圳同香港 既偉大領袖維尼 就玩爛成個場, 得罪美國, 被世界孤立

就算有呢一日.....比你深圳嬴到香港都無意思 , 只係打嬴自己友only
但一樣落後全世界, 唔夠人地外國鬥
家陣維尼 就係想拉香港落水, 然後被深圳踩低
咁深圳就成功「超越」香港

不過咁樣其實無乜意思
人地全世界只會笑維尼傻仔
特登打殘自己既金融中心, 去谷起自己既親生仔
香港零售業一個月收入380億
香港人北上消費一個月用40億

無人係香港洗錢, 咁果380億係點來?? 石頭爆出來??
香港係跑輸. 無錯
但大陸一樣係跑輸緊
而人地新加坡, 日本, 韓國, 台灣 都撈到好掂

原因唔洗講, 大家都知
港紙唱咩野錢搬去邊都得,
中國呢?

成日無視最重要既野
唔係 係你無錢姐
係佢戇鳩啫
根本佢班支那打手講所有所謂先進嘅位 喺香港都有對應嘅嘢 甚或係完全冇意思嘅
例如Apple Pay /卡咁都可以攞嚟話一餐 智力都唔知有冇80
收錢俾錢咁撚大個PayMe當睇唔到 而且大部份銀行app都已經有呢啲功能 scan code 或者入電話Number已經可以轉數快過數
嚴重懷疑班支那閪究竟係唔係喺香港生活 分分鐘冇踏足過香港 好撚似平行時空咁
Waiter嗰啲仲好笑 俾夠人工人哋咪服務好囉 拎接近最低工資嗰班使唔使同你賣笑 自我中心到 睇死佢哋冇去過酒店或者高級餐廳食飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞