日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
有人做衰野?佢做左乜衰野
出個 story 都俾人話博 view
電話do唔局限信用卡
八達通 Tag&Go都可以手機do
就算無手機 用實體卡都do得
反而對小朋友 老人家門檻仲低咗
方便到一張QR code就可以比人偷錢
佢講就係㗎啦
條友係有目的,無論係想你地討論,定係博賺人仔,定係憎你班香港人,係真心欣賞深圳嘅,根本冇必拎香港去比較,比較亦有大把字眼可以挑選,用自己個儲落一堆香港人嘅public ac po,仲咁撚串,點會只係純欣賞深圳
佢係個人ig我唔會話係,但係佢係有心經營喎
大癲
突然間想講おかしな日本語
一張qr code想知點偷?
….竟然唔知…大陸好興咁偷錢
講感想洗撚用ps 出圖入fb
ig wor但係 唔撚係小紅書
表面睇係外國勢力煽動族內仇恨喎,廿三條幾時拉鳩個用日文嘅外國勢力呀?
實體卡就係怕跌左比人do曬d錢
八達通同tag and go入apple pay都係要對方有機先do到
最基本人同人之間交易同轉帳已經做唔到
方便性同成本都贏唔到電子錢包
其實你睇返對比圖就知香港變化都好大
不過早發展未至於由平地變大都會落差咁大
你知你講啊?
我諗應該唔夠比人偷碌信用卡方便掛
唱衰香港犯咗國安法
我又唔太覺喺度搞宣傳,反正好多香港人都上深圳,又話平又話服務好。佢係香港日本人太太圈子少少出名,佢話估唔到15年前啲路係泥路同周街啲人吐痰,而家變到咁。鄉下就係誇張嘅形容詞啫。。

少し大袈裟だけやろ。。。
叫佢去旁邊龍崗區已經係兩個地方啦 要比就全部一齊比
柴灣站而家都係無冷氣,零改善
正常有錢出得國既日本人都會有信用卡係香港應該通行無阻 反而想知佢地點樣開支那寶戶口
唔覺佢係收錢,只係純粹睇到你班香港人越㷫佢越興奮,收錢點會出個咁嘅倒米廣告,知自己一大部分follwers組成係香港人仲屌鳩你地去捧深圳?香港山景page但係講埋啲咁撚無禮貌嘅嘢去串自己followers
下,認真咩
香港好撚多地方都cash only ,尤其是d旅客打卡景點食肆
的士又係,除非去d連鎖同大商場就無阻既
香港真係好落後
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞