日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
以前可以咁講,, 你覺得而家香港仲有軟件?
自從幾年前英加澳開始派pr,
呢度多左人見過世面接受電子支付啦,
隔離post吹緊無人用cash人人用paywave, apple pay etc
近幾年香港政府規劃咗乜? 起過乜?
冇特別,冇新景點,乜都殘舊, 點吸引遊客來港

只有價錢唔似鄉下
日本係有十幾種支付方式,唔好咁片面
只係日本十幾種支付方式其中一種
代表咩野?
福田已經舊啦
新淨果到叫前海區
深圳文明嗎
咪引入左applepay呢d同外國接軌
而家中國都唔用得外國野
香港陣係有visa/master已經屌打大陸大陸好多舖頭陣係得支那寶/微信,貪心想陣係用自家pos食返曬自己人啲錢,問題係好多外國人都冇支那寶,所以啲鬼佬客先愈來愈少,佢哋都反映過仲問海外人士點搞你真係搞笑香港都叫有visa master依啲世界性pos,大陸連條毛都冇
有邊個國家唔係集中發展幾個城市
唔知佢人地國家會去邊度

一般人去中國就緊係北京,上海,深圳啦
係佢以為大陸個個城市都好似深圳上海
Sorry誤會咗自膠你明我意思就得
屌緊樓主係度讚大陸比錢方便on99
高登咪路唔係講緊彌敦道咩?
講真香港只得K11睇得但人地日本係度度都好多設計得咁靚嘅商場
但人地個差距唔會大到咁誇張
好似日本發展都集中晒係東京,
但有人住開既田舍都唔會去到自來水都無掛?
講到安全性同便利性, 緊係八達通
又唔駛比曬人面同掌紋等等資料比人, 又唔駛好似掃qr code 咁又慢又唔準
其實你去過日本未?
日本好多場都同香港既市中心商場差唔多wo
點會未去過我陣係知香港得K11 musea 同Airside係真係靚,其他商場0設計柒到仆街日本陣係東京都裡面靚商場都見唔少,點知香港咁得一兩間
依個真,太多選擇個個最後都係去返同一個商場,但至少個樣做得好好睇睇先,屌你香港2023都夠膽起《圍方》依啲咁樣衰嘅商場仲大肆宣傳打曬飛機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞