日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
我解釋比班不願接受有日本人批評香港嘅連燈仔聽啫
睇上文下理覺得係因為用hk版已經得所以條友覺得方便呀嘛
即係如果你去到葡萄牙都用到八達通
咁你都會覺得八達通全球通行好撚勁啦
成班不願承認香港垃圾過大陸
你上TwitterX搵在港日本人就知道日本人唔鍾意香港嘅野好少關硬件事

同時仲有唔少post所謂日常相嘅假日本人、收錢做中共打手嘅真日本人etc,日日比人追擊

香港係唔掂,但取代果個係新加坡,幾時輪到深圳 都onlun79
同中上環,灣仔,尖沙咀比差d乜?
所謂既發展迅速 就係周街用電子支付 + 起左幾個又大又靚既商場
家陣香港最大問題 大家都知道, 只係一講就犯法
朱 sir:根本係一個大陸人打日文, 扮日本人,再讚自己

好心朱 sir 柒左就認啦
呢個post 好多五毛 見到有一個日本人讚自己祖国就興奮到打哂J咁
朱 sir 搵到佢係大陸人扮日本人讚自己的證據未?
大陸支付寶 都可以綁master / visa 信用卡,用大陸支付寶大陸各個城市都用到
鍾意中國文化同覺得麻煩有咩關係
同過個美國fd 同印度fd 去北京
前一晚仲頭痕緊點搞支付寶 綁極都綁唔到張卡
對外國人唔友好係事實
仲未計佢d 英文 保安佢真係寫baoan
外國人點睇
拎一年數據去推翻以前幾十年數據
而家中國限制外國入境又講到外國人唔鐘意去中國
你d閱讀理解都係高分果批
朱sir仲ff緊反攻大陸,你俾佢ff多陣
一定係收左大陸錢
唱好大陸唱衰香港
淨係安全已經吸引大把旅客
條傻閪聽唔入耳講事實就話人五毛
唔明架仔點可以用到支那寶我打日文都可以扮日本人啦
你講緊呢D 事實??

https://lihkg.com/thread/3573094/page/1
今年上半年全國旅行社入境旅遊僅接待47.78萬人次,遠低於疫情前2019年上半年的856.16萬人次。
班友真係痴痴地同小粉紅差唔多
好撚肉酸
但係廁所都一定好撚污糟
朱 sir 仲要屈人地唔係日本人,俾人踢爆就話人地唔似日本人
講緊你唔啱聽就屈人哋係支那人嘅事實
就算早啲引入都唔覺得啲人會有需要轉用
香港日本算少假鈔問題又無咩治安問題
啲人仲可以繼續帶現金出街 逼唔到成個社會轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞