日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
6 記者冇新聞自己作稿
加入中國同日本輕鬆上熱門
大板都舊
香港而家的確係垃圾,十年如一日,不進則退
見到人讚大陸,有堆香港人就會起曬鋼,唔肯承認,可悲
連登兒無法接受
認真講啦
深圳最大問題係發展手段
乜都靠偷,乜都靠搶
唔係唯物論硬件光鮮左,就值得欣賞
深圳最樣衰係班雙非乞衣
日日都躝緊黎香港乞食
日本年青人用paypay
都係qr code
大陸仔嚟
大陸仔嚟
十幾年前深圳係咪大街小巷都鋪好曬?
老老實實佢個story又唔係社評 隨手打幾句
15年前土の道だった都只係佢嘅印象
可能佢陪老公返鄉下拜山嗰陣見到 鬼知咩

我當佢9up句嘢係作出嚟 咁係咪prove到佢係假日本人
呢個finding有說服力過佢個千鳩幾個po?
連登仔:根本無可能,明明20年前深圳仲係爛地,周街乞丐,偷人器官,白牌車呃錢,好多人搶錢,有咩理由而家就樣樣都好過香港,明明人工低香港咁多,無理由服務同質素都好過香港…嗚嗚嗚
八達通 西瓜卡呢個支付系統世界第一,第二係信用卡apple pay,第三係cash king,qr code係垃圾低等民族先用
呢d 唔係真日本人嚟
身邊個個fd間唔中都返下大陸玩
連登仔上少啲連登please認清現實,香港冇優勢可言
條友係要堅持假日本人咪認同佢等佢開心下
唉 見到d comment咁小粉紅化想阻止下
嘥氣
如果你話 新加坡超越香港, 的確無人反對

但大陸就收皮啦
你對住大陸人講超越左香港, 佢地自己都唔信
大陸人心諗:「我月薪四千, 同我講超越左月薪兩萬既香港??」
2011年龍崗線通車時影既深圳街道

一個真日本人,根本冇咩機會認識深圳土の道だった既時代
呢句根本穿晒崩
跟本依班垃圾人均黃世柒
返大陸玩就代表香港無優勢??

以前港英時代, 香港人返大陸叫雞, 包二奶 仲勁過家陣
係唔係表示港英時代, 香港已經無優勢??

新加坡人都喜歡去馬來西亞消費, 貪物價平
係唔係代表新加坡對比馬來西亞無優勢??

只係識飲飲食食, 唔用腦就係你呢種人
QR code真係比弱智用,又慢又唔安全
出口轉內銷 搵條7頭打幾隻日文當係
其實佢返深圳玩 佢覺得深圳好先進咪好先進
點解又要拉埋香港黎比較
咁點解佢唔比較下廈門 唔比較下上海?
(根本就係某啲記者趁住宜家啲踏港潮 整篇野出黎吸流量)
咁你唔搬上深圳長住, 以後唔好再返香港

所有藍絲都係咁
把口就讚到深圳上天, 狂踩香港
但身體很誠實留係香港

所以真係唔洗駁藍絲
藍絲既身體已經答左
呢到既五毛藍絲 已經全部打哂J
但講來講去, 除左電子支付/, 完全搵唔到其他野證明深圳好過香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞