日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
香港對白皮嚟講從來都係賺錢easy come easy go,是問有幾多個白皮講到流利廣東話
陳明恩 asha 河國榮 我連10個都數唔到
拎個三粒星香港人同日本人比你已經戇鳩到震
證明香港真係玩完
"Cantonese? Never needed to speak it"

有冇老屎忽仲記得呢個廣告?
咁香港真係落後既
佢係日本人冇錯,不過啲story好撚有目的,唔係單純發表感想,首先佢係有心經營ig而且儲咗一大堆香港followers,點解讚唔可以單獨讚,係要拉香港去比較再順便踩?好撚有惡意喎,係特撚登比香港人睇喎
香港好多學兩句日文就手扮識日文
講咁多,IG呢?
係啊,咁有得必有失
以前比現金就驚假,又麻煩又污糟
咁用信用卡呢d就成本高,而且唔係個個人都申請到,小朋友同老人家更加難用
咁折衷既方法咪就係用電子錢包,已經可以解決曬以上所有問題,代價都真係得打開app來scan果幾秒鐘,其實你按實個app已經可以直接打開scan同qr code個screen
其實呢個支付系統已經整合到生活上所有繳費同轉帳等功能都齊曬,可以話係坐係度就可以交曬所需的繳費
所以呢個支付系統越來越多國家開始都採用緊,不過係用其他名做電子錢包
係好多人讚同呢個post唔會推到呢度啦講嘢方式咁多種,係要話香港同深圳比似鄉下,你信唔信佢冇惡意?
深水埗成地南亞同廢佬添
前排上深圳
諗住用WeChat 買地鐵車飛
點知三個人都出不明error
講就講話好先進,但實質QC都未做好
你去其他二線城市 已經好似穿越左去90年代咁
三四線城市更加唔洗講, 完全無發展過咁

你呢句十年前呃下人就得,咪撚戇鳩啦
yukanta,自己search,博views又好自己本來就係愛国愛党都好,總之我係唔覺得佢喺一堆香港人follow嘅情況下用深圳去串香港係「純粹欣賞中國」
依家咪聽過囉
其實係
中國人臭啲?
日本無得咁樣玩,又禁秘密行銷,誹謗罪又勁到宇宙法咁,又有乜鳩開示請求,網民又恐怖過連登仔

出咗國外管唔到就可以去到盡,本身無人識,咁樣鳩噏忽然紅咗,成本係幾低,之後可以瘋狂賣中國廣告搵人仔
佢可以覺得,但用一個儲落大量香港人followers嘅public ac去po就好撚有惡意囉唔係咩「欣賞中國」,係特登比你睇,你越唔妥佢越開心
一張圖,加d 19日文就咁多人講
hk同20年前既街景完全冇變過,其實好撚癲

相反新加坡
踩香港係流量密碼
踩大陸會比人封殺+出征
緊係識揀
組屋萬歲
係囉屌你老母閪
踩完咪又係死死地氣返香港
同咖喱狗一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞