日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
低技術唔代表無
你唔喺日本生活唔好9up啦
ok, 都明你既point 既
層豬係咪唔知咩叫NFC
QR Code先進真係第一次聽
多選擇過中國香港
麥當奴管理資產間公司真係美國
個時話唔好帶錶上去同埋一落的士,成班小朋友衝過嚟,又話去一去廁所之後會唔見啲嘢好得人驚
大撚把人用paypay,點會無
差唔多間間鋪都收,呢家仲要個code同支那寶共通
嘩 你講到好似得你知咁
但係深圳果個安檢好尻嫁喎 有心搞事嘅
搵一個人空手入咗先
之後好似地鐵交收咁喺個欄杆外邊成袋架撐俾佢都可以
咁呢個日本人妻係用護照定或回鄉證入大陸?
輸係邊?
入閘就常用,講比錢wo
明明一開始就比較緊qr code同do一下俾錢
講講下做乜變咗轉帳同埋電子錢包
明明Apple pay tag&go八達通銀包呢堆都係電子錢包
你覺得轉帳有優勢咪轉帳個陣用qr code
但你都係駁唔到用卡用電話do一下俾錢最快最方便喎
睇唔到有咩必要為咗轉帳方便而放棄俾錢個陣用NFC
我相信大把人都係payme/轉數快轉帳+八達通/信用卡俾錢
吹奏班人唔理
大撚把人用paypay
仲要不論大鋪,細鋪都收
駁嘴隊無貨喇
亞洲國家都係咁 谷晒去市中心cbd 或者新開發區 四十年前香港尖東所謂嘅「黃金一里」 都係呢啲模式

黃金一里 golden mile 可能𠵱家冇乜新香港人或者後生聽過
QR Code係非付款範疇係可取
日本啲locker都係用QR Code或者IC Card開

但一講到要上住網先比到錢呢個真係死症
係香港搭鐵見唔少人load唔到支付寶個code塞撚住個閘
唔岩角度/個mon反光又Scan唔到

所以輕觸式/NFC 先叫先進
如果要咁講,日本都好落後好似農村咁啦
應該回鄉證,日本Passport俾人取消咗單方面免簽。
你真係on99, 不斷自打咀巴,你覺得信用卡唔安全,你又用?
我要做生意,可以唔用?幾多人支付寶被偷錢你知條撚。偷錢同洗錢根本係兩回事,證明你好撚少返大陸。我幾時話自己set limit? 比人碌十萬八萬會唔知?證明你真係死窮L,所有大額交易有通知,立即打返去銀行,唔會有損失。
證明你依條窮L乜撚都唔知又扮乜都知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞