日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
佢而家仲po埋覆人哋DM嘅story,話咩好想住中國,啲屋仲要大好多真係無心之失,唔覺意踩中你條尾嘅話,一係就del story,一係由得個story過去就算㗎啦,仲特登揀dm覆,再撥大啲個火,而家冇得話人哋「欣賞中國」比「玻璃心香港人」屌啦,條友根本存心撩交嗌
Sorry,因為呢度太多盲反撚,完全唔講道理,所以我先激動左

當然世界上任何嘢都有正反兩面,現金解決到你講問題,但係就有假錢,找少錢,跌錢就無左,呢d問題

我相信世界上正常就係會不斷進步,由以前易物,之後發明錢幣,跟住信用卡八達通,而家qr code等等都係不斷去改善呢個支付系統,咁大家可以一齊討論下將來可以點繼續改善,或者而家用緊既可以點改良都好,唔係一味盲撐or盲屌,d人仲要痴線到話cash only都可以係好過大陸可以用qr code同現金,人地起碼比多種方法你俾錢,又唔洗自己帶d散銀紙幣出街咁麻煩啦,一陣又要找埋d滿佈細菌又污糟既錢比你
又坦白講 香港算係比例上多要用現金做transactions 既地方
係呢幾年開始有細舖頭用payme 同 八達通
對比一啲歐美地方都仲係爭好遠
但支那個啲就掃鳩數啦 唔明點解要經多個平台去做payment
你唔明係因為你唔知支那掃對比其他contactless payment,佢解決左好多其他contactless payment既安全性問題
最新嗰個讚深圳廁所就真係得啖笑你話深圳電子支付好方便,唱K揼骨嘢食好平都好,應該都冇乜邊個講得出廁所好乾淨仲要係用慣公廁都係免治馬桶嘅日本人講
但香港真係特色個d拆鳩晒,拆淨係度d野又唔夠人新
我而家就係咁

係香港我都係唔帶現金,主要就係用手機支付
基本都係食同買都係連鎖,交通都係地鐵巴士uber
係大陸住過一排真係慣左每日帶部電話一條鎖匙就出街
真係超級方便

係呢度9成盲屌撚未體驗過,先一味諗計去屌大陸d支付
另外,去其他國家旅行就肯定要拎定足夠現金架啦
可能我唔知,我暫時未去過一個國家係完全用電話支付就可以解決曬所有商戶,大陸就真係唯一一個係一部電話搞掂
去買送路邊檔口就連乞丐都係用支付寶 wechat呢d其實都幾癲
唔識日文,唔知深圳而家點,
唔介意話香港似鄉下
用qrcode 有份級數
可以print出黎static 的qr code 每日每次上限好少
要app gen出嚟 先比較大
人哋店舖直接用部pos機收
咁pos機壞左咪企係到
你估好似普通人過人咁收錢

無錯八達通機 卡機壞左咪一樣企係度
但上面好人都唔帶cash
咁咪高下立見
上面d鋪頭even酒店醫院長期都痴左wechat alipay個qr code係cashier,就係避免pos機有問題,可以比你自己scan。
我梗係知用wechat alipay呢d支付有分級數,睇你提供幾多資料同資產去開通個電子錢包額度呀嘛,咁商戶梗係比個人大好多啦

咁你而家又要假設人地唔帶現金,咁佢咪最多直接轉帳比個老闆or員工個人account,幫佢用現金比左錢先囉
小日本仔唱衰香港,國家安全法出擊!
日本人去大陸familymart
笑大人隻狗
殘體字有外國人用?
唔係假設
大陸同事後生少少都無個帶cash
係我呢啲old seafood 先會帶cash
因為上面偷/打劫的都係電話。。。。。
一無左你企係到
你咁講肯定啱
pos機又壞埋
電話都比人偷埋
呢一刻肯定最廢係電話支付

最緊要確保帶夠現金同唔會跌左
咁現金就真係無敵既…
仲有wechat/alipay得閒就會玩實名認證
但係對回鄉卡唔友好
上兩次都攪左好耐
(舊版尾數字分開 同 新版唔同, 上面啲系統個個唔一樣)

你幾時見過八達通 得閒lock 9 你?
一停電咪出事lor
睇下嚟緊夏天出唔出事
咁人地呢個支付系統主要針對大陸市民,一定以大陸證件為主
到後期先慢慢發展到香港,之後到外國都可以申請
仲要香港無啦啦轉左新版,咁一時間有唔兼容都算正常
我自己用左10年大陸wechat又未試過入新版回鄉卡有問題

另外我從來都覺得八達通係最方便同無限制,但係另一方面就係凸顯佢安全性方面既不足,針無兩頭利,睇你自己覺得支付系統上將方便同安全點排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞