日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
你咪上佢ig碌下囉 樓豬有貼佢名出嚟
你都可以話人地千鳩幾個po都係假嘅
養account千日用在今日讚深圳
你咁咪政治唔正確囉
日本妹唔排斥中國唔代表要踩香港
喺呢類人眼中理論上中國就係香港架啦
係無得踩呢個捧果個,佢地都分唔到
如果要憎,就會憎曬全部

同埋要日本妹講到咁真係要去到追星爭仔先會咁仲要係開無人理嘅分身acc先敢去到呢種level,因為已經係誹謗中傷
搵香港錢深圳使實過引架
瞓醒未?
你而家住緊嘅地方叫深圳南
朱 sir 又扮日本人思維,MM 單野仲柒唔夠咩
蛇口真係幾好,呢幾年發展到外國海邊feel
眼光只有日本既港燦不願面對北上廣深既發展
唔識試吓唔好鳩up
原來係咁
係深圳行行人路,比啲外賣車手撞Q死
拎香港黎比較,根本就係支那人既心魔
一個日本人既世界觀本身就唔會有呢種思想
國情唔同? 支那哩方面既基建進步好廢, 而且外國用既佢地都跳過,
無論係信用卡, POS機定係NFC, 全部都唔流行,
VM搞CONTACTLESS, 睇資料香港08年已經有,
APPLEPAY就14年推出, 支那要去到16年小米5先有NFC,
但個NFC到家陣可能都只係開門同交通卡層面, 做唔到消費,
QRCODE拎到先機, 因為70年代到10年代都無哩類無現金化產品,
4G年代突然彈出嚟咪好似用緊木棍既原始人執到弓箭,
佢d story完全冇mention d錢好唔好洗喎(物價)
睇返佢頭尾story只係一個長居香港嘅日本人上深圳玩咗半日覺得好方便only
崇日連登仔點識咁多
搭的士 係咪仲未得?
珍 莎木2都係用九龍城寨做藍本
睇到班人死喺度兜就想笑
又話人啲日文有問題(明明佢自己先係打錯嗰個)
又屈人係支那人
係咪咁接受唔到比日本人嫌落後
香港回歸後無乜進步過
近十年0進步

差唔多啦

冇人知香港mtr技術向外國輸出
冇人知octopus早過西瓜卡出世

香港連中國都不如
無得用?
睇黎巴打又係無上過去係度9up
深圳d鋪頭現金 銀聯 apple pay 都用到架
香港發展左幾十年 舊係正常 反而係保養差同翻新真係慢
講真一係就話個日本人on9咪算,崇日崇到日本人都要屈做支那人
曲到直
我以為佢曲緊
仆街啦日本人唔屌得
連登仔點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞