日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
麻煩應該係好多年前既事? 以前分香港版同支那版,
當初用香港版響深圳連買支水都唔得, 無得幫你換匯,
但幾年前睇新聞, 好似話而家香港版可以響支那直接用?
中國人日文出post?
香港而家有名你叫南深圳!當我地流架
韓國連街市都收信用卡

twitter下面有件傻鳩話韓國都一樣
琴日睇Andy哥先見韓國連街市都收信用卡

毫無意外,洋五毛一件

華爾街日報: 中國的旅客人數大幅下降
https://lih.kg/3461410
咖哩巴
其實大陸硬件 都係得 深圳/上海/北京 呢幾個一線城市得

你去其他二線城市 已經好似穿越左去90年代咁
三四線城市更加唔洗講, 完全無發展過咁

通常香港人主要去深圳......外國人主要去上海
所以以為大陸個個城市都好似 深圳/上海
事實上深圳/上海 已經是大陸最TOP兩個城市
因為福口區多數係香港人活動

即係證明左香港人高質過支人
好似換咗種語言嘅小紅書用戶咁

日本啲香港迷不嬲主打係鍾意九龍城寨,唐樓,舊式茶餐廳果啲舊野,同埋觀察香港人生活

未聽過有咩日本人黎香港會特登J 支付寶,倒模街景果類野
おかしいな日本語
Who?
呢條友收左幾多錢 讚好深圳??

你問過深圳侍應都知道, 佢地話自己大陸人都係無禮貌,又惡
反而香港客 識得對住侍應講唔該, 所以深圳侍應比較喜歡香港客
如果一個地方嘟qr code 買嘢, 啲建築新淨就係好
咁奧地利呢啲舊地方可以摺埋了
連登仔 一向都係喜歡踩自己友

你有見過連登仔 會讚香港任何一樣野??
咁人地黎旅遊 見到新就係新 舊就係舊
鍾意就下次黎 唔鍾意就得一次
唔通同人講有歷史啊將就下咩
我又唔係咁睇啵
咁多鋪頭唔肯收電子支付勁on9
我去日本都唔使帶cash
有歷史既地方係會舊
黑人問號,香港一地都係contactless payment
咁唔怪得 中國既外國旅客咁小

無乜人喜歡去中國旅行
而家係可以用港版
不過亦都只限於比公司/鋪頭個啲
要比錢比私人既話就唔可以就咁掃
要用匯款咁過比對方 麻煩些少
日本人用咩版

又唔收海外contactless,同全世界payment system脫軌既系統
睇佢套路,唔似一個真日本人
臭港
呢個係咪踩港撚
你用vpn去日本咋吓話
去食碗拉麵部買券機都淨係收現金啦
條友有寫用香港版
搵個N1巴驗下啲日文係咪不自然日本語好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞