日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
屌你死傻鳩
人哋揸香港身份證住香港
咁都唔比較得?
日本人用到支付寶?
我係中國香港人都用唔到喎
佢點解會有大陸的銀行可以入錢的

好彩19年d黃屍廢柴收皮,如果俾你哋班垃圾執政香港陸沉都似
成日話政府唔接受批評 根本d人民都係咁
你真係用過國際版就知好多卡都食唔到

我有個德國人同事同歐洲卡頭幾日去西安開會完全俾唔到錢,要借人地戶口俾cash當地人再入alipay先得

講緊係半年前既事
師兄連 ig 都未用過?係乜鳩
剩講田點可能深圳會少過香港
望到各自一忽仔就當係全部
求其啦 好快香港都唔會上到ig
但係我地鄉下係日本
柒頭嚟
可以好耐了
奶成咁,好唔日本喎
又來扮日本人以為自己好識日本文化?
雖然我都唔多想讚中國,但蛇口嗰邊係堅靚嘅咁話曬係高級住宅商業區,每條街都勁L多寫英文嘅企業(唔一定係外國企業嚟
我冇去過福田區所有地方,但你喺福田口岸坐的士走同深圳灣口岸坐的士走,揸出大馬路望下街已經感覺到巨大嘅分別
係?你係弱智?
想講支付寶(香港版)開通跨境個功能就可以係大陸消費唔使大陸銀行戶口
唔好咁硬頸啦
因為佢係香港生活所以佢有alipay(HK) 所以先上到消費
就算佢唔係香港生活, 普通旅客都可以DL個APP轉去國際版
仲有咩反, 好麻煩? 要搵WIFI下載個APP?
https://lihkg.com/thread/3573094/page/1
據文旅部統計,今年上半年全國旅行社入境旅遊僅接待47.78萬人次,遠低於疫情前2019年上半年的856.16萬人次。

你話係就係囉
我已經分唔到豬西成同回你嗰條友係曲定直
總之兩件都係死傻鳩
前幾日行博物館,原來連android pay都已經係2013年推出,而家已經有11年歷史,歐美已經做到近乎100%無現金化

望返同中國發展qr payment係同期,係香港同日本引入得慢
一定係京都人
商業區梗係做好個門面比你
你唔search下深圳仲有幾多%面積係城中村
如果佢話深圳啲商場,大廈靚,咁係嘅。但未至於香港係鄉下卦
好多反駁隊隊員衝左入黎救火
真係,以前叻過所以之後就可以唔洗進步
繼續用返30年前既成就打飛機
隔離鄉下發展迅速先進過香港就一味用以前d醜聞來攻擊
從來唔會自己反省下有咩問題,點樣令自己進步下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞