日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
最好笑係咁強調自己6位數字係支付寶,自己講支付寶幾廢肯定比人偷到錢,你一反駁就寸你死窮撚,完全唔會同你理性討論
佢呢個死窮撚就真係唔知大把人個wechat放住一千幾百萬係度,仲用自己d垃圾邏輯去話人,信用卡呢個產物除左方便,安全性出曬名係最廢果堆,日日都有人比人盜用,都可以話番人地唔見左點解會唔知,呢個point最on9,同問你知唔知個銀包幾時跌同跌係邊一樣,如果即刻知就唔洗跌啦on9邏輯
我知,不過我屋企無裝,老人家都係習慣用鎖匙
On9 窮西,乜撚都要上網搵人夾錢,就知你係毒撚未見過世界。
最緊要知你點用嘛⋯⋯
東門仲有好多冇手人,隔離就係網紅行緊貓步
但站入面唔涼㗎呢
変な日本語/日本語がおかしい
阿Q在與人打架吃虧時,心裡想:「我總算被兒子打了,現在世界真不像樣……」於是他也心滿意足儼如得勝地回去了。他賭博贏得的洋錢被搶,無法解脫“忽忽不樂”時,就自己打自己的嘴巴,好像被打的是“另一個”,他在精神上又一次轉敗為勝。
無嘅,同日本仔好鍾意玩抖音一樣姐
唔知佢背後啲衰嘢,咪覺得佢無唔妥,兼幾好玩添
香港多舊區冇維修重建
深圳全部近廿年新起梗係現袋化
其實好合理表面觀察
其實最簡單諗下,你同時跌左現金 八達通 信用卡 電話連支付寶app,係事主3個鐘唔知情既情況下,邊樣最容易比人拎走d錢,邊樣最難,就知邊個安全性高啦

佢係死要話d賊用計去呃你支付寶d錢,所以係唔安全,dklm個賊用計你咩支付都係比佢呃到架啦,不過佢講嘢無point無邏輯就真係講佢唔過
唱衰香港 國安拉人未!
一味話好易比人偷錢 ,我諗佢都係聽人講
但就唔搵個真相係乜

所以乜都係聽人講當真
而家唔使簽名Tim
就算你簽 收錢果個都唔會專登睇
名又唔出SOURCE又冇, 淨係起張圖上面加日文... 就話係日本人
真係有,之前有電視節目做過啦
排隊俾錢,啲人預先㩒個QR ocde出黎等,後面啲人可以掃你個碼收錢
有店舖俾人換咗個收款QR ocde收錢
啲自助俾錢個QR ocde又俾人貼咗另一個QR ocde
依加可以人面識別,啲細路攞老豆老母部手機課金同打賞主播
仲有大陸依加啲詐騙大多同QR ocde有關
我淨係覺得啲圖配字
好有啲廣告版賣旅行廣告陣味

真實感受係
得罪講句,世界上有邊個地方同東京比唔鄉下?
大把細鋪仲貼貼實體qr code
同埋你係話「乜都係聽人講當真」
咁真係有發生過仲報埋出黎呀嘛講原咩理on9
你講呢d係全部都可以即時追查到,可以拉到人
同埋你講呢d情況係所有payment都會比人偷到錢
你預先開code比人scan到,即係你褲帶d錢突左出來比人順手一拎就無,起碼scan code係可以追查到,現金就咩都無
第二別人貼qr code收錢,咁係個商家自己on9,基本所有舖頭一收錢都會立即有收款提示,佢收左之後都無發現係qr code問題?
最後細路果個,屌咪同你拎屋企人錢or信用卡去碌一樣,又賴係qr code問題啊?
未返過深圳既連登仔,自然係井底之蛙

除左政見,深圳基建,商場,街道一早已經屌打左香港好耐,你地咪繼續負評囉,不願面對現實咪去英國囉,留係度可以扮見唔到咩,on99
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞