日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
連登仔接受唔到現實

串過馬撚喎隻日狗
現實係咩深圳先進過香港?佢咁樣覺得完全冇問題,我自己都諗到好多point佢點解咁覺得,雖然overall我唔覺,但係佢講法好撚有問題,「香港相較深圳似鄉下」,呢句點睇都好有惡意,佢讚人嘅同時可以唔需要踩,亦唔需要po喺hashtag曬香港、都係香港人fol嘅Ac度,等於佢兜口兜面串鳩你,你仲烚熟狗頭咁話係呀係呀,冇心㗎,佢只係打從心底欣賞深圳
其實點解咁多連登仔玻璃心平時唔係屌開香港政府垃圾 香港又悶又無野玩咩 點解一見外國人屌香港就玻璃心
要比大城市程度的話,真係得東京先勁過香港
我咪話條友根本就係有惡意嘅,仲有班人喺度幫佢舐打從心底鍾意中國真係po中國有幾先進嘅外國人Account我見過大把啦,有邊個會特登攞嚟串另一個地方?仲啄住你個地雷踩

佢大把字眼可以用,偏偏就要串你鄉下地方,有班友仲烚熟狗頭喎咁樣覺得係呀係呀深圳超越香港東京人走嚟香港串鳩香港鄉下,屌話你哋成班冇禮貌,撻句「香港同東京比簡直係鄉下wwww」,即使東京發達過香港,你都會feel到呢個日本人根本睇唔起香港、歧視香港人啦點解轉咗個地方喺深圳,就會跟住踩香港覺得人哋係冇心仲話只係咩不願承認講法好撚乞人憎,語氣根本就係歧視緊你呀
醒少少啦,咩香港人不願面對現實佢唔係用深圳,係用世界上任何一個城市比,然後擺喺大部份都係香港人fol嘅IG串香港似鄉下,都一樣好撚唔妥,係特撚登俾你睇嘅、踩你地雷嘅比人笑鳩歧視仲懵盛盛話係其他人玻璃心
全世界每個城市都有人質素高低之分
講法咁撚有問題都話冇問題?匿名噏同用一個3000幾個人fol,入邊用大半係香港人嘅Account講已經好撚大分別啦,唔係用深圳,就算係用東京呢個客觀上都好多人覺得發達過香港嘅城市去講到好有問題啦「香港相較東京簡直係鄉下www」你都feel到條友根本就係歧視人㗎啦
個字體一眼就係大陸人啦屌
上星期去咗峨眉山都見到有鬼佬一枝公上金頂
我都想住嚮鄉下(日本)
可惜現實太殘酷
比人搶/偷電話 已經game over.....

佢有bank account 又用到wechat alipay 咁梗係方便
你試下有wechat alipay用唔到真係企係到
(試過買面包 因為部機死左排曬隊,
我用現金 即時走得)

最好都係香港兩樣都收
電子交易?定係手機QR code 交易呀?
香港咪有晒幾樣
大陸淨得qr code反而先進啲???
R爆頭???
幾個story都好似收左錢出post咁
呢個post之前在座有邊個識呢個不知名ig acc我就唔識嘅
佢又唔似啲日本炎上咁出咗公海就驚到怕事鎖acc,總之而家「玻璃心」反應就係佢想睇到嘅野

唔理係useful idiot定真心咁講,換個歐洲人 中東人 美國人一樣可以出一樣內容,然後唔知乜水可以照樣cap圖黎連登出po

其實都睇到人性係好賤,有人走去駁踩港言論,佢話你玻璃心,你同意香港唔掂,又有人話香港人無自信

總之香港人呼吸都係錯,企唔得,坐唔得,消失都唔得,就快連支持習主席都唔得
啲五毛高潮多啲喎
事實係支那人其實都係祟洋/日
人哋讚佢一句就hugh到呢
上個月去福岡 食左既餐廳有3分1都只收現金
全部唔係連鎖 但其中有幾間都係遊客區既餐廳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞