日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
我碌鳩想旅行

如果不開心 但什麼不要緊

記住捉實個春袋 即刻去旅行
肯定啦,八達通 cash 信用卡肯定快同安全好多
不過呢三樣都係一跌左就肯定比人盜用到咁囉
qr code就要首先開個電話密碼,又要再開個支付密碼,收付款用家都一定要實名登記有曬證件資料,轉帳額度又有限制,不過要開app scan果下又真係慢幾秒既
香港個中心都冇位再比你發展 唔通打掉重練咩?
而家係香港做嘢咪係香港住囉
要返深圳做嘢咪上去囉
想食嘢服務好同休閒咁行下買嘢咪去深圳囉
香港人好醒目好靈活㗎嘛
遲d要去非洲墨西哥呢d地方做嘢都要去㗎啦

點會咁死板係香港住緊就盲撐
果個地方落後就唔去咩
香港人都成日話日本係鄉下啦
咁呢個都係進步,起碼都慳左部卡機
不過要人人用iphone都唔係最方便
呢個科技世界講緊日日都要進步啦
米理啲壽頭啦, 有幾多日本人去中國? 中國人去日本做黑工就多, 深圳咁勁就唔駛靠香港人去消費啦
冇講錯 福田 南山果d新發展區仲撚靚
真外國遊客用鬼到大陸電子支付
大陸日本人
條友係做邊行
反咩駁純粹gist左你篇廢文做一句野
連登仔:唔知你講呢d咩鄉下地方,總之深圳同大陸就一定係20年前羅湖個環境,周街乞丐爛地啦
蛇口多鬼佬住 宜家物價都同香港差唔多
明明好多日本人特登去睇海山樓
笑死 如果掉翻轉用簡體字我諗冇人會問係咪大陸人
冇問題呀,日本係香港人嘅鄉下
香港咪就係日本人嘅鄉下囉
而家唔比佢讚咩佢係一邊讚一邊踩,係要加句相較之下香港係鄉下咁排斥呢句係因為深圳係吸香港血大嘅城市,即使係而家我亦唔覺市容有好過香港何況佢哋啲電單車係會求其咁樣鏟上行人路,我唔知佢住邊同去邊先有「香港相較深圳係鄉下」嘅感覺
Yes. 不過我祖國中華人民共和國最香
我咪就係講緊呢個point,佢要讚深圳根本冇必要踩香港,呢度硬係有人話只係玻璃心,係呀係呀,冇心會咁識啄住你啲地雷嚟踩,特登po喺成堆香港人fol嘅IG嗰度話你同深圳比係鄉下
9成9
你餐餐食連鎖就得
好多要自己襟飛既舖用埋d舊機唔收卡
仲有堆一部收銀機用幾十年果d
偏偏好多呢d老舖先值得拜訪
求其一句你講嗰啲都只係日常小事,睇到會唔開心嘅都係得佢老公一個,但fol呢個Account嘅大半都係香港人,佢自己亦好清楚啦,係咪要佢話香港人成班正垃圾你先feel到佢係屌緊你讚嘅同時係可以唔需要踩,佢係特登比說話你聽嗰種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞