日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
所以兩手準備係最好
但成日講到qrcode 就等於先進就係on9
咁講冬天又出事,夏天又出事啦
人地就算停電啊,周街都係尿袋,鋪頭就肯定有後備供電比呢d pos機
大陸基本上年年都會因超用電而限制停電,如果係咁就成個支付系統癱瘓混亂,一早就唔用啦
正常日本人點會知呢度15年前係泥地 小朋友就喺度痾屎痾尿 老嘢就喺度吐痰 就算知道都唔會咁寫 行文直到好中式思維
事實係安全性同便利性兩個因素加埋,肯定先進過連登仔自high既八達通 apple pay同埋現金先囉
同埋而家深圳都開始實行緊掌紋同人臉支付了,香港仲係度鬧緊呢部電話入唔入到八達通
淨係睇第二段已經知冇發展過嗰個係你
香港收cash 意義唔係落後, 而係逃稅
店主俾少d 稅
又可以賣平d 增加競爭力
日本人可能太正直所以唔明
佢講呢啲根本強盜邏輯嚟
但係99% cash only既鋪頭係貴過正常價
我地香港人梗係知逃稅係主因啦
第二就係唔想比手續費d contactless payment
咁係外國人眼中,呢d鋪頭齋收cash,連方便少少既八仔都唔收,梗係覺得好落後啦
小朋友,支付寶同信用卡係兩個system ,我比人盜用過5-6次,每次都無事。信用卡比人盜用,唔係張卡有問題,係銀行/個人有問題。 支付寶=提款卡,比人偷錢,係無得追討。 信用卡的好處係乜都唔知,一係你無信用卡,一係你係窮L
錯,係完全無邏輯
明明以前香港人出名轉數快,邏輯推理都係世界頂尖
不過呢十幾年做嘢接觸多左而家d香港後生同內地後生
只可以講祝香港既未來好運啦
大朋友,我梗係比人盜用過信用卡啦,都好彩最後係無事
差唔多8成香港人比人盜用過都代表信用卡安全?
d人只要一執到你張卡就可以用得都叫無問題…

另外支付寶又點樣等於提款卡? 提款卡你執到都唔知密碼啦
可況支付寶係無得直接拎錢,全部都要靠scan code買嘢同轉帳,全部資金流向都顯示得清清楚楚,而且撞幾次密碼就鎖你帳號啦,就算你撞中個電話密碼,又要撞中支付密碼,一超過某個數就要自拍驗證先過到數,你咁都可以無聲無息偷到支付寶入面d錢,你真係天才
深圳地鐵使唔使安檢?如果要嘅話連倫敦地鐵都贏到佢啦
(早排紐約州長太得閒,派咗一堆 national guard 搜查人啲袋,所以反而唔得)
問題係香港不嬲都跟開國際玩法,即係收國際brand嘅信用卡,或者用八達通,你話起步慢都好,但唔係唔做

班人就有理無理起勢咁同大陸比,之後就踩香港

講真如果咁樣攞深圳比,倫敦呢啲又舊又矮,出咗zone 1啲樓/屋核撚突突咁直頭唔入流啦,係咪?
我諗大陸應該冇鐵路系統係唔使安檢
當我去外國一張卡行勻幾個國家暢通無阻

但去中國又要張呢裝路,咁樣原來叫先進?
邊有人用死一種方法架 epay同cash可以共存 係on9仔先要死一種比錢
啱啊,香港大把野係cash only真係on9仔黎
人地大陸全部都可以比cash同epay,唔知邊個on9
行勻既意思係?
全部國家全部野even地攤檔 街頭小食 人力車呢d都可以一張信用卡搞掂? 定係齋去d大商場舖頭搭公交呢d?

中國都可以話一個app搞掂架,你話個app要申請登記,你張信用卡咪一樣要申請
首先v/m 呢啲有debit card唔使申請,你只要有銀行戶口就有

而且喺歐洲連busking都可以用contactless畀錢

人哋出部pos 機成本本身都好低

不過算啦,見你同人拗足咁多po,你話上面先進就先進啦

我呢啲鄉下仔都係去歐美見識下人哋點落後算
點睇莫斯科俾人恐襲?
我係睇唔過眼d人係度9up姐,連人地支付寶最基本點運作都唔知就係咁唱衰亂屌,明明香港呢方面咁落後都可以盲撐
如果你寧願預防呢啲萬中無一嘅事都要浪費大家時間同精力嘅話,咁大陸好適合你
不過又真係好少聽到有人喺安檢最嚴密嘅飛機上面恐襲

掌紋同人臉支付
好先進,遙遙領先
你岩 有啲要插卡
alipay無咩用過 唔知點計匯率
我屌,咩邏輯黎
寧願快30秒都唔想有安檢,仲要係大眾運輸工具,有咩事起碼一百幾十人中招,咁都可以因為想方便少少而0安全
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞