日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
越睇越覺得呢度好多小粉紅玻璃心
講句香港鄉下就話人地中國人扮日本人
再唔係就立心不良搏上位乜乜柒
同d小粉紅成身g點成撚日衝出黎話人肉華一鳩樣

我唔排除有呢d可能性 雖然個人覺得好低
但都可以唔洗咁肉酸 保持距離
你幾耐無去過日本
好多都收西瓜卡啦
真心 人地個仔都10幾歲 即係嫁左黎都好一段時間
十鳩幾年前返過大陸好出奇? 咁近 當去旅行都好正常下嘛?
的確係幾先進

先進到 外國人都唔想去中國
得中國人關起門 圍爐
中國先唔先進我唔知,香港落後就一定

Dklm 2024仲有舖頭餐廳淨係收現金
英國絕大部份包括小店都俾你嘟卡
但係香港硬件同軟件都收得皮呢,頭先出街食飯,個 waitress 好似嬲撚左全村人咁,俾錢你賺仲要睇你面色,無撚嘢呀?
咪係
留港消費真係交智商稅
個別例子,新移民黎,你閪先,工時長,人工低
你是但搵個原因原諒佢啦
深圳十幾年前都未至於爛地啦
深圳80年代就可以講係爛地
但真正既日本人,除非極少數去投資既廠佬
根本唔認識呢個時代既深圳
講得出呢句,根本唔似真日本人
上星期先去完,兩年去咗8次
連去酒店附近間居酒屋食宵夜都係只收現金
你要揾嘅實揾到乜卡都收嘅鋪頭架,再唔係你咪去食M記囉
但講到唔使帶現金咁你入到間鋪只收現金你係咪頭耷耷行返出去先
我遇到既侍應都好好人
係你自己黑仔
你哋班黃屍真係好好笑

得啦 係一樣就唔洗咁比較啦
咁又點
我哋又唔係支那人, 被人批評下就戰狼上身咩
日本人黎香港係為左入迪士尼
雲閃付綁8仔unionpay可以入錢去內地支付寶?
我寫得唔好啦 佢原文係土の道 即係未鋪靚既路
未落石屎個d 唔知點形容啦

同埋ching 你有冇碌過佢ig 上面有人放左出黎
千鳩幾個post連個仔都擺埋出黎
平心而論仲覺得佢係假咩
自問真係冇大家咁陰毛論警剔
係啦,所以佢講既一定係扭曲事實
惡意中傷美麗新香港,居心叵測
大家無事啦,香港仍然係世界金融中心,美食購物天堂,東方之珠
其實日本最多華人移民
啲大陸人好多都日文好勁
反向宣傳都唔出奇
一個真日本人,如果係睇到深圳原來比想像中先進
根本唔需要用誅心論既戰狼風拎香港做對比
我唔係評論咩野先進啲
而係呢種思維好古怪

正如你去完墨西加利旅遊
發覺原來墨西加利個市區都比起洛杉磯靚喎
但你總唔會無厘頭咁用墨西加利去挑釁口吻去同洛杉磯講野
又黎,人地去親日本都真係無用過現金呀嘛
你係咪去埋d鄉下耕田地方啊?
或者咁啱d鋪頭卡機壞曬姐,唔好再質疑呢位巴打啦
學你話齋
總搵到有鋪頭唔收
但依家真係好多都收呀嘛
要講既大陸都有鋪頭唔收支付寶啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞