日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
最on9係依家time square無鐘
真係去過深圳,係唔會覺得香港似鄉下
所謂嘅先進,只係用QR code付款、多新起嘅商場
其實呢,東張西望都播過好多單信用卡比人盜用,事主一早打去cut卡,最後銀行都係唔認數,無倫個事主點樣證明,都係全數要事主交番盜用果幾萬蚊…
而你呢篇新聞果單最後都有解凍同退返錢比佢

你係要話有呢d問題,咁信用卡同支付寶都一樣有
咁撇除大家都有既問題,信用卡事實係安全性上係輸
用qr code就係先進?真係好on9
人地paypal 早中國十年推出
八達通不記名又快速支付無需上網,呢個先係先進
所以大陸而家係地鐵站同列車入面係有警察巡邏,就係避免左係站口堵塞住,係站口做基本過機同金屬掃描,速度快,有毒氣體液體同武器就係站口一次過scan曬
鄉下架仔
用qr code唔先進,講緊支付寶wechat背後支撐個支付安全措施先進姐
就算係日本既政治家,2019都有撐警犬架啦
我住日本七年 有N1
可以同你講佢日文係native

我返到香港係用唔習慣侍應服務閪到仆街
d野百物騰貴
踩港咪踩港囉
你班人唔係唔知香港同日本比係一舊屎
同深圳比下去既時候覺得好唔抵?
事實上大撚把香港人包括連登仔都笑鳩香港服務業抵死
寧願喺深圳消費 人地日本人就唔得?

日本QRcode比錢都係方便同普遍過香港
係香港墨守成規仲原地踏步
你習慣左香港既負面野唔代表其他人要習慣
原來咁安全
唔安全大陸人肯用? 大陸人連放錢落銀行都驚
不過睇你就知肯定大陸就係原罪,繼續八達通世一
咪屈,日本有q用QR code咩
QR code其實只係條link,係好低嘅技術嚟
最憎無得揀,仲以為好先進,其實連選擇點俾錢的自由都無
唔識,但硬係覺得語感好奇怪
記得十幾廿年前係日本買野,尤其係雜誌,有時會夾住張紙仔有個qr code係度,果陣唔知咩黎,因為唔係真係咁流行,但日本人自己已經係日常化咁黎用
其實連好多香港人都係去到開始有支那pay用qr code先知道有qr code呢樣野
日本而家都仲有用qr code既,已經流入生活咁,但人地而家主打既"科技"都已經係用IC NFC呢類野,仲慢慢同你嘟咩
認真講咁其實QR Code反而係安全過NFC果類接觸式既,你密碼set得好地地好難有人偷到你野
如果咁都唔見野得兩個可能,一係俾人割韭菜一係就班商家佬出賣你
同包唔係好習慣 咩都唔該。同 多謝
乜撚呀,你一入個網就已經有晒你資料
Qr code只係條link
日常生活日本係好少用,多數用喺廣告度
乜中國有Family Mart?
咁香港真係鄉下了
天龍人
仲要有左好耐
有lawson 你知唔知
唔通有麥當勞就係美國咩?
唔明有咩野好吹?
香港硬件確實跑輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞