日本人去深圳玩真實感受:香港似鄉下

991 回覆
965 Like 243 Dislike
十幾年前,即係2010年左右
當年深圳市政既行人路,好多一早舖晒
真正講得上溶溶爛爛,應該係80-90年代初
但呢一個年代,除左廠佬
普通日本人根本唔認識深圳
點會講得出呢句說話做前後對比
Pr又出動
context係呢個人係住香港嘅日本人妻
好似d香港人上大陸之後話咩依家靚咗咁多一樣,佢應該唔係咩旅遊kol,只係開public ig 分享自己生活
呢個我未試過唔清楚,香港人無內地銀行最方便就係alipay hk入錢落支付寶,不過而家9成都支持alipay hk同wechat,一係學上面巴打話齋cash is king
因為深圳 對比其他國家既城市, 根本係垃圾
而香港就被維尼玩爛左, 所以深圳只能夠透過踩下香港 去拎優越感

所以你見到深圳成日話自己要超越香港
但從來唔話自己要超越新加坡, 超越東京, 超越首爾
因為佢根本無能力做到

唯一可以做既係超越香港, 因為維尼會幫手助攻, 玩爛香港
邊個地方二,三線唔係咁?日本你會東京同岡山比?

On9
依家真係好多都收卡,咁你係咪唔帶現金先
咁你唔帶現金入到去間只收現金嘅鋪頭係咪頭耷耷行返出去先
答咗我先啦

人哋就湖中遊船,你唔帶現金就湖邊睇水,人哋就登城入園,你唔帶現金就喺牆邊跳
唔帶現金你去神社係咪掉張信用卡入賽錢箱啊?

利申:乜都帶,佢肯收卡我實俾卡先,佢唔收卡我咪俾現金囉
點解要用遊記去睇個story
btw個人妻最新2個story火藥味濃 一po上黎連燈仔實高潮
你睇下你幾撚可憐

句野套番落啲中意去日本既毒撚岩唔岩用?
試試喺深圳街頭跌倒,一時起唔到身,睇下會發生咩事?
去啦,最好上咗去唔好再嚟
總之大陸用就係柒啦,講咁多扮理性分析做乜鳩啫
其實我都係想話好多鋪頭都收
但你又講到連拉麵鋪都唔收
講到好似無現金連食飯都食唔到咁
所以先提出下姐
明明我去日本visa/西瓜卡九成九鋪頭都埋到單
其實你第一句已經認同左我觀點
我唔係好似話唔帶cash都得個位巴打咁偏激

如果一個地方真係做得好,有自信,根本唔會理呢d一個兩個人嘅言論,理得佢日本人定外星人
事實係香港有特色嘅嘢越來越保留唔倒
服務水平唔高,對比深圳貴
當香港人都越來越多去深圳
依家仲係focus喺呢個係咪真係日本人,係咪收錢出po,真係顯得香港人諗嘢越來越唔務實
去一蘭乜卡都收添,你睇清楚覆緊乜先搭爹啦
咁可唔可以係一齊上去d fd或者佢老公同佢講啊?
話呢二三十年深圳發展得幾快幾先進
佢自己再搵下深圳以前d資料同影片睇下
再驚嘆到要出呢個post story來抒發下自己既感受
會唔會合理d?

不過d原罪撚就肯定自己講既嘢先肯定啱
人地講既嘢肯定錯,呢d無得拗
okok 佢好似都係住新界個頭可能佢覺得深圳比較似城市啩。 我又唔覺得佢話特登串到香港好犀利,可能都係求其一句啫。
有其他public ig 既日本人太太都當眾屌鳩佢老公唔幫手湊女,同埋當佢ATM
因為佢哋本身好落後,同香港呢啲發展咗好多年嘅社會唔同。
正如有大陸旅遊客話香港啲唐樓好舊,大陸唔會咁。
但係嗰啲唐樓起嘅時候喺當年嚟講算係高級住宅,同期嘅大陸人大部分都仲係住緊爛鬼木屋。
而大陸經濟發展係呢十幾廿年嘅事,所以佢哋可以由爛鬼木屋,skip咗唐樓嘅階段,個社區直接就出現高樓大廈
深圳呢個年代既路,真係溶溶爛爛

但係以上呢個年代既深圳,除左廠佬日本人,幾乎冇其他日本人會踏足,去到90年代後期,就係咁

如果佢係十幾年前見到深圳,肯定唔會講出紅色呢句,去做前後對比
你呢句咪又變左反駁隊.
QR code 可以,但"只"可以QR code 就好大問題.

我去澳門都試過.
成間鋪無人識落單,還可以,
網上落單要QQ登入.好彩搵到人部電話有裝微信...如果唔係,我裝到QQ都登入唔到
埋單只可以網上埋單...即係現金唔得啦.共產黨都規定要收人仔.D鋪係唔收

希望我經歷係錯
打兩句日文就日本人咩,分分鐘大陸人扮
1. 呢個唔係日本人
2. 呢個人收咗大陸錢
3. 呢個人惡意傷害香港人感情,居心叵測
4. 死返去大陸唔好返黎
5. 呢個人就算係日本人都代表唔倒真正嘅日本人
係囉,唔使咁激動好似嗰班小粉紅咁乜嘢都放大。
又要個個都分析晒日本人啲性格,語法,真係好撚勁
好似好了解日本個文化咁,跟住去日本旅行又喺車度大聲講電話
加上佢又唔係咩出名既kol ,真係可以放鬆啲。
其實大陸好多城市仲有「城中村」未開發

不過大陸人 需要靠踩香港去平衡心理, 所以先會見到香港任何野都踩左先
叫佢地返去睇下自己既 城中村再講啦

香港既唐樓 都好過大陸城中村
咪撚嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞