[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
睇個位急唔急要人
正常flow 都要2 -4 個星期走唔甩,
層層approval
你冇提過你做咩function, 但我都係估你係marketing,
我唔係marketing 出身, 以下係我淺薄片面既意見,
如果啱用你可以參考下既,
當然, 如果唔適用於你個Case/ 大家有更精闢見解就請隨意分享

1. 你接埋咁多淋審野, 所以你係唔會有時間perform 到/ demonstrate 到你既能力, 如果你都知你唔係好主動, fight 唔到啲更大既project, 咁最少, 係咪都可以諗下點展現你做啲細野做得好好, 好周到?

2. 如果真係攰得緊要, 行開下, 放下假一定係好事, 身心健康要緊

3. 如果人地講返你idea, 仲要細節都一樣, 你會唔會都可以ride-on 佢再講多啲細節? 因為你本身都諗過, 如果人地係偷橋, 應該唔會有你諗得咁詳細, 你有先手advantage 的

4. 其實... 我唔知你team structure 事實係點, 但似乎你有個"真上司"... 你可能要分返開上司同senior 喎... 你既工作priority 唔係應該按你上司既preference 去拉排架咩? 定係佢就係想你執哂全世界頭尾? 有冇啲係你啲senior 自己應該要做返?
睇左後面你係想做legal related,
咁你而家個目標係做legal/ 搵錢完成degree?
如果你係想legal, 咁就繼續搵related, 有先轉, (以及改CV 啦, 冇回音可能係CV 出事)
如果你係錢行先, 咁就唔洗諗, 轉啦
唔洗客氣
https://youtu.be/4lFcQw9Airg

有興趣可以考慮睇下, 有講到的
你不如問下你經理, 佢咁講, 好難估
香港上市一回事, 批既人急唔急去批係另一回事黎既
HR 係咪批完即做野就更加係另另一回事
咁哩個咪係trade off
如果出面真係好好好高先轉啦
好上司好同事...
應該係話in general 好人, nice 已經係好valuable 既asset
如果係好好好等人用, 會打去問佢, budget cap 會唔會考慮,
唔會就完, 唔好浪費大家時間

但in general 如果有其他cand, 明知哩個請唔起,
就咪搞人啦, 見完都唔會有錢請
到時講價就係壓價 係賤人係狗係垃圾
唔想又多個位俾人屌都好合理
start up 價係好大波幅
因為owner/ founder 有冇錢, 同埋佢對你有幾有信心就可以有好唔同價
佢唔洗人批, 想點就點, 你遇著個廢老, 開15/6 都會的

講價錢既野, 好易俾人斷章取義黎公審,
所以按我既個人經驗愚見, 大約23-25 起薪係市場上都唔少的
講緊FG 0 intern/ 0 PT (sorry 未計識咩language)
咁當然可以有更高, 哩個要睇經驗
唔會有最好的, 但係如果係我試答, 我會話

根據返急救course 既instruction, 我會車最能夠被安全移動既三位,
唔會令佢地係我移送佢地上車個時都已經加重傷勢
咁當然同時要聯絡相關部門求救
好對唔住, 但係我真係有啲唔敢直接答銀碼了
係我唔啱, sorry
想問下方丈如果我番未夠一年quit咗
啲AL點計

我見勞工法例係
一年後有嘅AL* 番咗幾多日/365

例如一年後有12日 番咗270日
咁quit嗰陣有12*270/365=8.87 即係8日?

如果上面啱 再加我之前請咗3日嘅話
前公司洗唔洗俾嗰5日人工我

fg啱啱出黎 唔該哂
正常會俾返錢你, 折現
多數唔只5 日, 會round up 但唔可以round down
屌我個post 有過千個正評,
唔開心係一回事, 要反省下自己有野要改都係
與其話講唔講價錢
不如話問題出係呢個post既風氣到
但係全靠嗰個post先知原來唔係所有HR都咁閪
連登style,用special case駁general advice, 答咩都死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞