[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
你入過地盤未
無俾佢屌,佢都唔係好得閒理你,開口就唔怕羞既,大不了咪傾唔掂數 走,人工真係低又要加班先做得哂d野,我更加怕過試用期後辭 先等成一個月通知期
簽埋B先啦
A仲要拎approval,你點知有無變數,而且你簽埋B先無成本
你唔好講得咁死
唔會嚴重到唔得就直接搵下個
本身fg 揾工
但出成績個下先知有科FAIL 重考
咁應該點揾工?無理由等考埋出埋CERT 先揾
其實大部分有完善薪酬制度嘅公司都會
照揾話未畢業
係, 我當line 要批, dept head 要批, HR 要批先算
3 關, 你是但一關卡一卡
講緊唔急要人, 未睇到, 唔批住
又或者是但有人放假, 好易就可以有再多1-2 個星期delay
本身真係要時間架喎
尤其個hiring 唔係priority 的話
要睇咩原因...
因為人地好易會覺得你係想拖, 見埋其他咁
同埋你可以係傾到職日個陣問, 唔好乜都yes 哂先反口改日子會好啲
因為真係有誠意想試姐
你唔去既照say no 就OK 啊
好多公司都會
但唔一定同公司大細/完善薪酬制度有關
大把大公司唔會跟 亦有好多細公司肯出高價搶人
而且更多時候除非係policy規定
否則係睇個line想唔想比高啲留人
HR 幫你R機會少之又少
明白既 所以今日都打算簽公司A了

簽左B 咁等A 啦
講唔埋等幾耐
到時再反口B
但佢見工應該係上office?
all round 即係咩都要做, 你想入行HR?
咁如果你anytime 走都冇所謂, 冇生計煩惱, 咁你約佢傾, 直接問就OK
你如果話唔俾你delay 就唔要offer 就梗會搵下家
時間唔長 多數得得傾
所以係提議你問人得唔得, 唔係話 "我一定要咁"
同埋諗定個原因
照搵, 到時有offer, 佢再追你grad cert先講返要retake
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞