[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
如果我resign完之後直接翻第二份intern嘅話 日後ref check會唔會同我resign咗嗰間公司講好驚有後果
小弟上年11月係一間大專院校教教下
學期中有中學想請我
我果陣因為未試過中學想試吓
去到教咗三個月頂唔順走咗
依家想返舊嗰間大專教
如果你係我會唔會寫中學嗰三個月落去
既然決定咗會辭,咁仲有咩好驚咩
方丈 請問如果我想辭職早走 但又唔想得罪前公司 可以點做?
唔會講,reference check係問你嘅野,唔係將你嘅野講比人知
同埋你都走咗,佢就算知你做第二份工又可以有咩後果?
無得又要飛人又要唔比人嬲豬
handover做好d係幫到件事,不過真係無得完全避免
有咩原因合理點 唔想再對住啲嘢
私人原因,唔好講多錯多
佢唔一定會嬲豬你,但唔會因為個原因講得好由嬲豬變唔嬲豬
1. 拎32k AM title,坐幾個月就搵新工走人 <- 咁既話下份工我可以叫幾多?
>>>> 唔知道你既background, 個range 可以好闊我唔敢答你, 比如你係MNC, 定係start up, 你啲學歷etc 乜都唔知

2.) 跳草裙舞,迫佢加人工 <- 腦細係小鳩器既人黎,呢招可能會激嬲佢,加到人工後留低應該有排受
>>>> 原地R 過R唔到, 有offer 點解要跳草裙舞而唔係真係走?

3.) 6月30辭職,拎住32k SO Title搵新工好?
>>>> 你搵到咪quit, 搵唔到都可以食AM grade 左先quit, 當然, 你唔介意裸辭, 生計唔係問題, 人地cue 你空白期你唔怕又另計

我另一個concern係,AM要3個月notice period,新工會唔會肯等咁耐?
>>>> 係長左啲, 但係你有冇假個啲可以off set?
知道左都冇法
你可以見異思遷, 人地唔可以嬲你記得你?
咁咪好唔公平....?
唔會, 因為唔同工種黎...
賠足錢, 做好交接即可, 因為你係咪都係會cause trouble,
輸少當贏, 嬲得少當贏
冇, 私人原因已經係最好
講多錯多
你踩人一腳, 人地點都會痛, 唔會因為你解左畫, 人地就唔痛
一向都唔準
打去問就OK, 唔洗提其他offer
因為提黎無意義
簡單黎講就係, 你同三上悠亞表白, 佢話要諗諗
你同佢講, "絵麗奈呢, 就好中意我既, 你諗完未? 快啲好喎"
會有用嗎.....?
咁係overestimate定underestimate嘅多
都有, 可以睇依個video 參考

https://youtu.be/JMyuGTRGhjc
Salary proof 係咪一定要比 IR56B?就咁比過往兩個月payslips 其實係咪都夠?
你好方丈
之前簽咗約 未返第一日
早兩日send咗email 比hr 話唔做依份工
但見佢冇覆 洗唔洗聽日補個電話同佢講聲?
如果佢無講明要IR56B,而你又有concern,咁就比咗payslip先
佢就係寫明要payslip & IR56B,我就係唔明點解要俾曬🫠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞