[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
你都幾為拗而拗
一開始出高左就代表其他人唔會再出高啲?
如果佢有心對員工好,點解唔係一開始拎個best offer出黎
要其他公司出得再高d先肯拎錢出黎?
唔好見有人話會同員工fight高個價就當佢係好人先得
唔係唔可以negotiate
而係用咩方法去negotiate
爭取想要嘅野同埋用乞人憎嘅方法去爭取係兩件事
個做法又唔係unethical/ illegal

係叫做冇咁好睇姐,有咩問題
5好意思 我地請人係會比個唔係侮辱人但亦唔係善堂既價
如果佢有其他offer而我地又真係好想要佢 我地會試追價

唔駛同我討論好唔好睇有冇心 我地唔理呢啲 我地只理用唔用到合理價買到想要既人
一個reply 睇到hr 幾狐假虎威你地郁係跟程序做admin嘢昨憑咩落judgement
但係呢個講法係預設左公司覺得一開始就offer 低左人工俾candidate 咁公司先會覺得需要再加錢去請同一個人

因為出一個offer 俾candidate 如果係正常公司 特別係有一定規模的公司 一般都會做benchmarking 再按照candidate 提出的數字同公司利益各個因素finalize出黎 如果candidate 提出因為另一間公司的offer高d人工而要求公司再由頭rework 晒所有野 坦白講都幾難令人無負面聯想

你諗下入餐廳食飯本身$100 可以埋單 但因為隔離果個肯用$150食相同的野所要你一齊俾多$50
唔係話唔得 但你可能要有心理準備唔係個個人都會認同呢$50係值得付出 畢竟當事人可能都格過價知道$100係個合理的價錢先食

我諗呢個係Ericsson 想提提當事人咁做會帶俾HR唔好印象的原因 唔知咁講你明唔明
唔好睇到hr 咁大權
Hr=人事上admin only
未聽過因為追價搞到無左個offer
更加無聽過得罪hr所以無offer/無升職
聽最多就係hr懶醒壓candidate 價
或者我講得唔係咁好... 呢個概念應該係所有同意出offer 俾candidate 的所有決策人都適用
所以應該唔止HR Department head 如果有份同意個價錢再出俾candidate都一樣會好容易有唔好的觀感
但無論一間公司係唔係用Range 去negotiate offer
要再傾一個新的數字都一樣需要再做過晒所有審批的步驟
就算demand 大過supply 都好 係自己無做錯野的情況下加重workload會有唔好的觀感都應該係好大機會發生的事

就算用買樓的例子都好 本身同業主傾好左用500萬買樓的買家A 聽到話要再加50萬先買到都應該會唔開心

不過如果你覺得如果最後傾唔岩的話就算買家A唔開心都無咩所謂咁業主又無話唔可以咁樣叫價ge
買樓嘅例子唔係完全適用
賣樓交易完成之後就各行各路,個買家要追價開唔開心根本唔係賣家concern
但係傾人工就唔同,就算你係同hr傾人工,實際上有份決定出幾多錢嘅會包括hiring manager,你傾得成嘅話唔係同佢各行各路,反而係佢比咩路你行,that's why你同佢傾錢嘅時候用咩方法可以令佢舒服d係一個concern
作為打工人我覺得做任何嘢都應該為更高人工既possibilities 為目標做任何合理行為
包括追offer
嘩卑微到
我仲以為hr要keep住令請左返黎既employee有生產力做野
原來唔係 而係employee要keep住令hr 舒服
痴線架講面子都可以理解
竟然用到舒服呢個字眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞