[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
都唔同公司….
寫2個月notice then
希望你順利啦 雖然人地冇講實任何野

答: 係 extend 一星期
完全唔想理你都唔係negative咩
好似係2-3星期前會約你傾
唔關事嘅,態度好嘅都未必請 態度唔好嘅都未必唔請
基本上都係自己ff ,所有嘢都話唔埋
title,人工同pay mix都好咗,轉咗先啦
轉一次工做到嘅野始終有上限,最多之後快d再轉工
想請問,因為有新Offer遞咗信,一星期後同另一邊簽埋Contract,但舊公司兩星期後出咗個Counteroffer仲好過新公司,如果而家Turn down新公司會唔會畀人Blacklist同有冇咩問題?
問題係邊
你簽左新CONTRACT唔onboard佢吹你唔脹 唔犯法
但通常都blacklist你 你吹佢唔脹 唔犯法
你當初想走嘅原因係咩?
佢留你嘅條件有無處理到個原因或者足夠你忍一段時間?

title係cv screening一定有影響,title太inflate或者太deflate都唔係好事
係影響咗新公司呀
不過你都係會咁做,咁就唔好諗咁多
方方
想問如果人地出offer 果陣堅持要同apply 個grade有咩技巧?
想問如果有間公司有出唔同job post 但係我全部都apply曬既話會唔會覺得我好冇目標跟住screen走我
計劃轉新工有兩個問題想問下
1. 見新工進入尾聲,新公司應該是請我,但係未有講人工,新工HR要我Email交3個月糧單,想問係指交3,4,5月糧單,定係交5月糧單就ok? 電話聽唔清,同埋搵唔齊之前糧單。
2. 因為有同現在公司講過可能會走,現在公司話會加我人工去到幾多。我洗唔洗腥糧單個時同對面講埋?定係無咩用?

Thxxx
你真係全部都啱做?
1. 3個月嘅意思咁難理解咩?
2. 有無影響你嘅salary expectation?
c&b, ta同all round都搵
要有c&b底同第一份工要做c&b係兩件事
因為公司架構重組 有機會接觸HR工作
自己都有興趣係HR呢方面發展
但我完美無HR相關經驗同知識
有咩課程推介?或者方法可以盡快增值自己?
thank you
有幾個post都有興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞