[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
如果唔介意, 不如睇睇我上幾個reply 啦,
over the weekend reply 得慢, sorry
你又知
當然待遇好D

好地地都唔想蝕一個月糧啦

但係無諗過唔係managerial position 都要2個月通知

根本無咩可能搵到下一份工

又唔係咁易請假,即係見工都難

好困身咁
一路睇左
字眼語氣上既野唔再講喇 大家個下都燥燥地

一般情況下反價/等公司bid會唔會引起反感甚至cancel offer 我唔評論 所以你啲一般情況reply我冇咩感想
金融類IT見#429
我想問下正常係咪想請你先打俾referee,機構係無通知我有offer 嘅情況下便打左俾referee
可能人地改左form 姐
照填就OK (如果source 係可信的話)
有唔同offer 係手, 俾啲公司爭梗係好事黎
只要承擔到有風險會俾人收返offer
如果本身個位亦都渴市, 我覺得真心可以傾的
一時時啦
個位易請, 仲有second (又唔係差既) choice 係到
就未必追了
如果冇特別clause, 簽左A , 有B 先推返A 啦
想問下 簽咗contract
份約寫咗今個月月底先番工
辭職雙方一個月通知 無probation

依家想踢contract既話 洗唔洗賠一個月
定依家寫信當交辭職信😂
其實真係好多時唔係HR 壓價
次次都俾一碌鳩打到
講姐
唔想同你傾/ 唔想咁多個對口同你傾
邊有offer 係HR 想9 出幾多就出幾多架
全部都係夾出黎
唔只架, 仲有market survey 同埋個位本身, 個Grade 本身,
個Team 本身上下個位等等
如果可以淨係睇咁少好了

同意打工仔可以盡R, 承受到相應風險/ 本身candidate 處於優勢
出面人人爭住要佢既話
梗係可以R

不過講返轉頭, 咁一早就開高啲,
咪唔洗人地出到expected salary 再坐地起價
請唔起就過主, 咁咪大家好做
真係好agree, 不過你係咁認為既, 當然可以照哩套行啊
其實我一路都冇答過... 只係有個場係到姐
同時我亦都見唔到有人叫個位FG 唔去試下negotiate,
點解咁快又會有conclusion
//HR就一副以公司為利益既姿態去答問題// 呢.....
好少有咁情況
因為可唔可以反價, line 一定有份夾出黎
line 唔肯追, 覺得可以等, HR 咪會thank you next
而唔係HR 問都唔問line 就say no

有幾等人用, 個cand 有幾值, 佢係個porject 有咩作用
點解過左salary range 都要special approval
哩啲係line 要justify + approve 既野

如果正正常常within range, 爭得唔多,
有人搶人, HR就automatically 出左offer/ re拎approval 啦

其實講到尾, 係到既HR 都係提緊
banking 工多人搵, IT 係一個爭人才既function 都好
坐地起價哩件事再合理合法同埋應該做都好
有份參與批 original offer 既人 知道要再批過, 都未必會好受
(其中99% 包括當事人上司), 後果不大 因為時有發生
make an informed decision 就 go for it 冇問題
另外係反價要預埋人地收返offer, 會出俾下個candidate (如有)
就好似撞車唔係成日發生, 撘車都係正常, 但係都要buckle up
好聲氣啲問, 慎防意外姐
想講係真係會加返足/ 加返多啲
我批過好多over 25% increment 係for new joiner catch up
啲TA 同事見到都會解話, 係啊, 奴隸價, 要拉返高
唔係入唔返個job grade 個salary range
你而家都可以搵你老細傾, 得一個星期期, 人地想加都唔夠時間做野
如果你表現都好, 佢都覺得你OK, 你哩1-2 個星期問左佢,
你表現如何先, 佢話完你唔錯你咪順手問佢
probation 有冇review, 佢話冇, 你再諗下步
佢話有, 你就問佢timeline 同埋大約幾多

多數都係出信話你知過左, 唔會簽新約
哩個真, 個人係做得野,
長期underpaid, 人地出面都會pitch 依啲人
想留人做野, 一味死壓係on9, 而家正常既HR 都唔會咁做
當然西人總有, 但係咁做既人真係少左好多
咁你同老細傾個陣, 可以話返佢知
HR 當時出唔足俾你
但係你收offer 時, 其實應該要問有冇得Review 架喇
當時有吹過, 會易啲啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞