[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
睇急唔急要用人
其實process 唔係爭好遠
但係批既人會更忙, HR 更難催feedback 姐
咁都可以既, 最少有書面野,
但係你最好可以 (job grade)
e.g. XXX officer (E1)
你有回覆佢, 之後佢冇再搵你, 咁即係唔洗再理佢
搵下份啦
等2-3 日好合理, 仲要weekend
星期三打返去問啦~
你話係假設25...我唔知事實係幾多
比如你coding, 佢出18 俾你, 你坐地起價,
我覺得機會唔細, 因為你真係平
但係如果你個位本身係25, 佢就俾25你
你仲想R, 咁佢就好可能唔會追價
因為出面仲有其他FG, 佢又唔係比唔起市價
點解要高過市價非君不嫁?

你諗好未, 你要錢行先定公司行先
如果真愛bank, 問問有冇probation review, 仲有冇空間(直問),
冇既就唔好R, 入左先

如果錢行先, 同FI (你既次選)講, 你要高啲先入, 因為有其他offer
咁佢出高到就去FI, 因為你錢行先
//永續請人 / 啲fd劣評嘅公司//
咁又唔好太信哂人, 因為有時人地伏, 唔等於你都覺得伏
同埋你career plan, potential, 啲唔係on the job 既野
但佢唔可以直接答我won’t go further 嘅咩?
係要釣住d candidate
一份project officer position 要兩個月辭職期合唔合理?
人工33k, 18AL, 但講到明唔可以成日請假/連續長假
佢個位上一條友都係因為咁而走唔到,而家仲用緊temp嘅方式捱義氣幫佢monthly 咁做搵工
咁你真係未last day 喎...
按章工作都拎左Ref 先好喎...
因為人工係冇附加條款
所以先話如果錢係concern, 一定係人工行先
而唔係Sponsorship 先決
其實係冇問題的, 合法合理可以做
但唔等於人地會唔反感
即係你book 酒店可以last minute free cancellation
去食野人地都可以last second 加價
都係會令人地做多左野/ 令人唔舒服, 但都係合法合理可以做的

所以做唔怕, 但唔好諗住會有可能做完人地零反感
就算追到價俾你, 都唔等於俾得gur
我地有expectation 冇得錢又拎哂, 又唔俾人唔gur 就OK

同埋R 既時候小心連original offer 都冇埋
唔同人唔同職能, 冇得咁比既
MBBS 一出身多過25 添
其實呢, 點解line 請人, HR 要俾意見呢
真係唔係有心想壓價/ 覺得啲人唔值依個錢
(係screen 人個陣哩part 就已經好做左佢 btw)
而係有時line manager 成team 都好貴, 好高cost, dept head 肯食架喇?
internal policy, salary banding/ range 過得到架喇?
within team 既structure 都要睇架嘛

比如, 同team AM 先35k, 請個E 又俾35, 係啊, 個E 可能好唔錯
咁但係個AM 知道左會唔會走?
AM 個catch up 幾時先可以做,
manager 要點take care 佢地個expectation, team morale
咁新人入到黎再升可以點, 係咪cap 左

哩啲只係冰山一角既issue
仲未計好多時line 各自有各自偏見
大學勁啲, 就可以值多啲, 咁經驗好啲但學歷無咁靚個位呢?
性別歧視, 家庭崗位 空白期歧視都唔少
我聽過好多睇cost 重既line 壓返轉頭
"佢等錢洗/ 失業左咁耐/ 有小朋友要養, 唔洗俾咁高佢都會黎做架啦"
哩啲HR 都要提line 唔得咁的

HR 唔係黎阻line 做野,
而係提供一個cross dept/ wholistic 啲既point of view,
盡量俾到fair pay 姐
(當然, 唔同人唔同手勢, 最少我治下既係咁行的)
好多時如果個啲位係難請人
啲Cand 大把offer 揀
而line 又好中意哩個既
有得加啲, 我地都會within budget 做多少少俾佢
因為line 可以justify 點解一定要依個
close 左個deal 佢, 係line 同HR 共同目標黎

但係有時line 係會要求得太高, 同時會overlook 左其他factor
比如internal structure/ policy/ budget, 咁HR 先要出聲姐

其實正規黎講, 本身出得個offer,
都係Line (or line 個老細) 有份批/ 夾好哂的
唔係出左事 (人地reject/ 坐地起價) 個陣, line 就冇責任的
可以Refer 去我前幾個reply
事實上佢可能真係未有決定
就算佢係釣住你,你控制唔到佢會點做,咁就只有manage自己嘅心態
方仗老師
咁你真係好大誤會...
因為都聽唔少cand坐地起價, 公司請唔起只好請下一位
得罪HR 唔會冇得升, 係啊, line/ dept head endorse 都係可以的
但係如果要加價, 其實有時反感既反而係line
都聽好多係啲line 唔肯加上去, HR 要說啲line 肯加
(真人真事 5 月份發生)

所以有啲壓價既唔一定得HR, 唔肯加既都唔一定係HR
所有價錢野都係com出黎夾出黎
唔好一下就話一定係HR 會比較貼近現實啲

HR 係人事admin 哩句我好難同意
正如做得好既 mkt 唔係淨出廣告, 做得好既sales 唔係淨賣野
認真做既HR 睇既野其實多好多
同你依家份工或者再搵其他工相比,依份工有咩好處?
如果預咗走果陣要比一個月short notice,會唔會offset咗佢嘅好處?
痴咩線 一嚟就起晒鋼
我估主要我想clarify 既係, 壓價既, 唔一定只係得HR

同埋好似賣樓個example, 你啱架
買得起就買, 買唔起就過主
加左價, 買家硬食會唔高興係正常
秋後算帳未必, 但係negotiate 左top range, 之後加人工會緊手啲
(因為同salary grade 可能已經係top/ cap) 係會發生的
同埋line 會唔會小氣 (都係個句, line 好多時係要參與係批offer的)
咁就難講

有時係人等開飯, 搵工硬食個平價, 做得唔開心
line 都可以等人開工, 硬食貴既, 個心唔gur

所以有competing offer 照R 可以
但最少要禮貌
唔好覺得一定要俾, 唔好太大支野
同埋有心理準備人地reject/ 收返offer 就OK

都係個句, 有啲野唔係人地會唔高興, 我地就唔做
都係搵錢, 想搵多啲, 無錯的
只係唔好又要人地Re-work offer, 又要覺得理所當然,
咁會令大家個感覺都好受啲姐
唉, 都冇講過話唔可以bid...提大家要人bid 都要小心行事姐, 唉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞