[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
由佢地啦, 覺得唔啱聽就就唔好聽
我又冇收錢, 我唔洗求人buy 我講既野架喎
我可以分享既, 只係我片面既睇法,
世界咁大, 有其他特例, 有幾出奇
連登仔咁勁, 梗係個個都人中之龍
多數想R counter offer 我都會recommend 直接問左有冇得review 先
(given 你工作表現都好)
R 唔到, 又有出面好offer 就直quit 等佢再留
如果resign 都唔留你, 即係佢地都唔重視你,
唔會有野R 到
有2條問題想問方丈大大:

1) 過埋今年年尾,小弟就有5年經驗,但小弟啱啱開始做緊1年contract嘅最entry po。會唔會有D奇怪?
ps 第1份工做左1年幾,第2份就3年幾

2) 小弟就踏入3張野了,所以想趁早係黎緊嘅9月讀返嗰PT Master。雖然依家嘅東主有資源full sponsor perm員工,但小弟應唔應該等轉perm後先r sponsor?

(雖然轉perm嘅機會甚低)
我5月16號見完隻鬼,18號問hr feedback positive ,23號再問下就話搞緊management approval, will get back me the offer asap,等到今日我都唔知應唔應該問好?再問好似好心急啊!方丈點算好啊
明白,之前返嗰啲都每個月有1-2日sick leave今次呢間有啲少
1. 你轉行?
2. 如果轉唔到perm, 咁點解要等? 你個master 會唔會幫到你搵工?
唔會啦, 成個星期, 打去問HR啦
咁法例又真係冇包既
😂😂等正式offer好痛苦,我whatsapp 佢再問下
打左去問HR,話有另外一個offer ,想知你呢邊幾時會回覆到我之類,HR:佢地仲on progress 緊,但唔想你浪費機會,係唔係代表無行?
1) 同一行,同一條path

2) 為左唔洗自己出十幾萬,對搵工有幫助嘅
打去啦
whatsapp 可以bluetick 你
打去問, 可以dodge 既位少啲
因為佢真係未知, Accept 住等啦
1. 咁點解會轉左去做entry position?
2. 但機會低喎, 你講話...
你覺得我星期一email咗
仲應唔應該打俾佢?
正常大公司見試到打電話要幾耐?
同埋一般final interview 完後幾耐有消息
1) 因為當時想quit第2份工,但好多工in完冇下文。最後得呢間請,仲有人工加添。

2) Yes。都有諗過完contract後跳去新公司R education allowance。
但今日唔知聽日事,可能新東主冇allowance、or 做夠N年先full sponsor、or 到3張野冇力再讀
今個星期都冇就打過去
2-4 星期
講唔埋的, 是但一家放個core leave 你都要等多個星期
(除非好等人用)
咁你唔係轉工個時, 人地出offer 個時間清楚有冇edu sponsorship?
你留係依到, 其實都好細機會有架咋喎
唔會, 因為可能你個profile 未吸引到佢,
唔洗俾agency fee 唔係一個令人見一個未到門檻cand 既原因
不過如果你已經apply 左, 就唔好再搵agent 了
唔會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞