[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
就咁睇, 係
我係話冇完善薪酬制度嘅大公司都會”catch up”
唔等如呢個係惟一factor
你講嘅出高價搶人
即係唔止catch up 係另一樣嘢嚟
“大把大公司唔會跟” 背後可以係
佢哋未發展到有呢樣嘢 or 窮 or 本身benchmark完個range係唔competitive

但你下下一口咬定
R加人工一定係line
係要堅持覺得HR唔會幫手嘅
其實都冇咩需要討論
你啱
我年中年尾都批唔少
有時唔知/ 無份 有哩啲catch up 可能係份 blessing 都未定
即係冇underpaid (somehow)
一般準備合約, 到call你上去簽約, 請問要處理幾耐, 個HR搞左個幾禮拜
係, line 可以問, HR 發現都可以出聲
比如你係AM, 人工仲低過隻SE
咁SE 點加人工, 點升
你一個拉低哂成個AM Grade 個salary range, 其他人想升, 點加法?
你知左會唔會想走?
如果會, 而你又值, 咁HR/ line 就會諗點幫你catch up
哩個可能係你錯覺啦
我聽過做過批過既catch up,
我估大約係 4:6 最多5:5 (Line:HR initiate)
因為HR 有更多data/ info, 同埋有好大既incentive 去做harmonization
你覺得佢地個盤有啲salary outliners, 唔會俾人周?
佢地自己請左人, 都知可能個cand/ 同事上手係賤價,
一次加唔哂咁多...入黎個刻都已經部署,
過到probation/ 做得正正常常就年中/ 年尾再catch up
都係等閒事
你遇過既HR 可能唔會咁做, 但其實本身HR份工係包左要咁做
更多可能係佢遇過嘅HR有咁做但俾自己老細攞咗光環
咁cv照寫degree ?
條team咁啱又好缺人,如果咁樣都傾唔成加人工,早走早著,但係都冇諗住過試用期,可唔可以而家就講定7月走,人地會唔會覺得係好少少?
依家個市場係咪好差?

做緊UX/UI 類型既工,send 咗1x 份cv 出去,仍然0 call ,前路茫茫..
想請問下如果job title 同人工 唔match 有冇咩大問題? 例如我title可能係普通officer 但人工係32k 會唔會對遲下轉工有影響?
想請問下如果job title 同人工 唔match 有冇咩大問題? 例如我title可能係普通officer 但人工係32k 會唔會對遲下轉工有影響?
關於Summer Intern一問 如果依家有一個offer verbally accept左 但另一間更加好嘅postion呢一兩日先in 假設翻左一個月之後根據合約程序quit會唔會俾人blacklist..兩間都係大公司
等左2個星期,send email 問HR 面試結果
HR 打返嚟話仲係on progress ,係唔係等如hea 9我,講場面話,其實係叫我死心
打去問下
畢業之後21年開始返第一份工,做過3間公司,由14k開始。依家係MNC agency做緊senior ,上一份16k轉左過黎有18k,想知我呢個path人工係咪升得太慢同埋開價太低
你下次轉工想搵咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞