[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
Email 已send
多謝

突然公司B又有聲氣 話幾positive 仲話今個禮拜尾應該有決定
如果公司B快過公司A
而我take 公司B offer
如果喺公司A 未搵我嘅情況下同公司A講我已經take咗另一個offer
會唔會好一廂情願

另外 公司A hiring manager好似幾好 我都想keep in touch
會唔會有咩建議

唔該晒
唔好意思 最後順便問多口 如果同人見工我同人解釋返 我咁既情況2個月通知期 但我自己都會考慮1個月short notice 因為都清楚大多工都比較急要人prefer一個月 呢種講法會唔會太膠 因為我感覺次次同人講2個月已經好勸退
方丈你好
21年返緊全職,之後疫情搞到屋企人身體好差,要照顧佢,辭職無做,一直做炒散照顧屋企。最近見屋企人身體情況穩定咗,開始搵返全職,但見咗幾份工,都無咩下文⋯⋯
係咪炒散太耐好難搵返全職?定佢地覺得我嘅情況唔會做得好長??每次人地問我,點解我炒散咁耐,我照直答,通常都靜咗,叫我屋企人小心身體,就無offer
唔想顯得咁一廂情願,可以tune下個講法話withdraw application
理論上佢飛你之前你都可以飛佢
你咁咪一開始比咗個印象要人等兩個月
雖然你之後有解釋,不過你唔知會唔會遇著個先入為主嘅人
你要衡量返遇到個肯等兩個月/幫你buy out嘅機會有幾多
不如講咗一個月先,之後再補充合約係兩個月,不過你有空間傾
你個情況講真話都已經係最好嘅答案
不過你見人地有疑慮,應該再強調番屋企嘅情況已經穩定同唔需要你太多時間
唔似有得升, 點解唔搵其他行同職能, 但係有得升 (e.g. senior dd) 既位既?
唔知你做邊行, 唔夠資訊, 講唔到你係咪叫價太高喎...
係架, 問左就有可能會有人知, 但你要知都係要問,
佢又未firm 你走, 如果公司夠大, 你個位又唔係好重要的話
正常HR 唔會八返俾你阿頭知
但其實你到時short notice 賠錢走, 佢啲假要折現俾返你,
你唔會蝕好多的
真係好唔想走漏風聲可以咁做
你仲想唔想做?
想既就reply yes + 你schedule
11/6 前要有, 你追下好喎
咁咪reply 下~
反正又唔係一定唔要
喺間MNC本身個網apply左,等左三個禮拜個status仲係submitted,等到心淡,一般係咪都係咁耐?

之前apply過同一間,一個禮拜就有reject letter
咁差唔多last day 都未搵我的話,係咪應該主動搵HR 傾
想問下扣short notice姐係扣幾多?
>>>> 你早幾多就相應扣幾多

可以當成係1個月通知同出面既見工講?
>>>> 你本身係幾多?

我係擔心hr估我想走會同我dept head講 定係hr層面其實唔通知得? 如果問hr沒咩事既話 應該聽日問下
>>>> 唔會HR 唔講得俾你dept head知, 但佢地有幾得閒八你啲野俾你老細知另計, 你一個人問HR 一個問題, HR 一日收幾百個人幾百個問題, 唔同的
唔該哂方丈 我想問推薦信多數係自己作俾上司簽名多定係直接問上司扲多 另外推薦信扲既時機 會係辭職先問上司扲定係搵工個時已經要問上司扲?
如果喺公司A 未搵我嘅情況下同公司A講我已經take咗另一個offer
會唔會好一廂情願
>>>> 會啊, 人地乜都未講, sales 都未sell 你未行埋黎, 你唔洗拎住個牌話, "我入黎window shopping only"!!

另外 公司A hiring manager好似幾好 我都想keep in touch
會唔會有咩建議
>>>> thank you letter 就夠, 你拒絕左人, 仲想人地點對你有好感好印象吊住條尾呢...
Office Administration > 都是MNC / Listed Company 都是200-500人group All round administration😂
本身應該係2個月通知期 我沒記錯既話 但如果要肯定都係要問返hr 睇黎我一陣問多次肯定下穩陣d thanks!
你點解唔直接寫 2 mth (negotiable)?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞