[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
想問下全公司三年冇加人工,除左草裙舞人
但反而keep左wfh,大家都好舒服work load少
但真係好想加人工..係咪只有跳槽呢個方法
好迷茫想搵人傾下

唔該哂
🌝🌝🌝如果你身邊都係老野,咁加人工機會很低,因為唔會走,最好搵過份工囉!當然你想養生咪繼續做落去!
你覺得份工舒服workload少,其實你公司都知份工舒服
that's why佢都唔係太擔心d人工跑輸大市
你跳一次舞,就算加比你,咁之後有咩打算?
如果錢係重要,咁就唔好太留戀,舒服工做太耐會令人貶值
如果係每間公司嘅local hr去handle
個面試過程可以好唔同
group policy唔likely管到太細
如果搵得啱,你會唔會考慮早d走?
星期一見工, 感覺上panel feedback都好正面, 仲即場問HR要幾耐通知candidate結果.
因為下星期尾會去一星期旅行, 今日send email比HR問如果有offer會幾時通知. HR回覆話而家處理緊, 又問可唔可以kick off reference check先.
希望以上既signal真係代表會出offer啦

題外話: 如果遞信時已經請左一星期AL, 公司係咪有權extend一個月通知期?
Hello 方丈

老細話升我職加我人工 但係本身諗住辭職 聽日要interview 咁我仲去唔去好 當比較下package?但係如果佢真係請 咁做reference check 咪知我想辭職?
當apply到出offer大約一個月,一般candidate要一個月通知,即係請你比請其他人大概要額外等多一個月

cv寫清楚availability ,開頭picky少少,咁到可以減緊部份in果陣嫌你太遲返工
一般就會等你辭咗職先做現職嘅reference check
不過你搵得工就無得100%保證無人知

佢有無話幾時升?你係想升定係offer好都會走?
即係比左offer 先做reference check?因為佢叫我面試個陣填定張Letter of Authorization for Employment Verification

7月就升啦,如果offer 好啲就想走
Lunch hour 見左份工,hr 話 我人工高 budget 唔夠,又要next 了
慢慢等啦,我之前5月18見完,仲等緊approval ,唔好諗啦,繼續見
收左正式offer係咪可以交辭職信?
各位,小弟想請問一下,因為岩岩轉左新工兩個月左右。發現新公司唔係咁岩我,send 左 CV 出去搵第二份工,但份CV 無寫新返兩個月既工。

前日有第二間公司叫我去 in 。想問下,如果被問幾時可以返工,如果我答一個星期通知,會唔會令人覺得好奇怪?呢個情況應該點答好。

謝謝各位
你咁有信心人地一定可以一個月內出到offer定你已經唔打算過probation
有可能係check咗再之前嘅工先,有可能係你去開就簽咗先
到時補多句做reference check之前通知你

如果offer好都想走,咁點都係見咗先
7日嘅話不如答immediate available,出offer先約遲幾日返工
答一個星期通知,其實都估到咩事
認真問
本身已經 bachelor
唔係專科,做緊 office 工
讀個 master 對升職有無用?

我見好多 dept head 都 有 master degree
又係喎,多謝教路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞