[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
你yr 3 academic 嗰度點寫咪跟住囉
通常請人係HR話事定Manager話事
想問ref letter有咩用, 如果淨係叫hr出個工作證明得唔得
方丈 想問下
本身in左A ,臨出offer先話壓2k (34 to 32) ,因為果時未有其他offer就口頭應承左, 個line manager仲特登搵我見多次make sure我真係會take份工,好serious
(但講緊我係減人工走, 因為本身份工都係做左幾個月覺得唔岩, 本身果份34k)

點知呢兩日收到另一個interview係出到36k (agent referral),但要兩星期後先in, 其實我係中意呢份多d, 無論公司同人工都好d.
但因為呢間又未必有offer. 就算兩星期後in完都未必咁快出到offer. 但A果邊應該呢兩日會出到份約俾我,我想拖住先但應該拖唔到咁耐…..

想問下如果A出合約果時我先再同佢bargain人工係咪唔會咁好? (如果當初我知有另一間interview 我一定會企硬唔減2k )同埋我又唔想take完A, 一個月後另一間出offer先reject A, 好似好衰咁… 因為個line manager特登好serious搵我傾多次.. 可以點好..
你同老細開係極好先寫
你同老細係極好先寫
正路係同巿場data benchmark完
再定一個公司嘅range

但係唔係偽術我唔敢寫包單一定冇
因為年中唔少line亂俾commitment
然後原來個新人明明已經within range
柒咗要嚟搵我哋求救
或者佢擺明知冇照講住先
然後就賴係我哋唔批
岩岩HR打黎話Line Manager滿意我Interview表現,都大機會會岀offer比我 只係仲行緊流程 未firm實個offer 但都有信心

想問下我係咪都可以同我上司講翻我都大機會會離開公司(未交辭職信住),等上司可以好啲安排工作分工,到真係HR岀左offer先正式交辭職信

定係未收到正式offer,咩都唔好做住
process緊本身就係唔一定有結果
未收到offer咩都唔好做
唔通有份更啱嘅都仲返舊個份咩
會有機會meet 唔到你期望照出佢哋俾到嘅價錢
但唔係100%肯定個個都會咁做
因為FG aka junior posts 選擇一般較多
想問埋,HR話幫我整緊Proposal啫係咩意思
Fresh grad求救
我上個月accept咗個 grad job offer,因為收到個想要嘅offer,所以我上星期五放工時間後 send 咗email decline offer (因為想盡早通知再加上今個星期一唔喺香港,所以選擇 send email)
因為我無飛線,我唔知hr有無打過電話比我,但係暫時無收到email回覆。
想請教下一步應該點做,再 send 多次email?直接打過去?同埋應該點開口
要考慮嘅係之後搵工,人地會唔因為個title而覺得你未去到佢地搵嘅level
想問下方丈,我係公司做咗半年多啲,呢加辭職但仲有AL未用晒,公司話唔會補錢,要我走之前清晒佢,想問下係正常?但我想佢補錢多啲
首先唔好諗咁多“係咪唔會咁好”或者“好似好衰咁”
如果你同A再傾人工,你會傾到就唔考慮B定係A只係好咗d嘅水泡?
如果B唔請你,你會寧願32k做A定係重新搵另一份C?
成日聽人講個市好靜
方丈點睇
係咪真係少左請人/冇咁鬆手
表面關係正常就問咗先
攞咗你可以唔用,但係依家唔攞之後就無機會攞返
A壓你價果時都無同你諗啦,唔使同佢諗咁多喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞