[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
方丈我問到了Please note that shortlisted candidate will be contacted within 4 weeks. 咁我唯有繼續等啦
咁可能你要留意返你個Career path
我見你問本身最頭既問題係, 做5 年仲係contract 仲係entry post 會唔會怪
可以答你係會!
所以我先會Recommend 你不如轉返份工,
行順返條路, 追返啲人工
但如果你覺得等一個你自己都話甚低既機會係而家哩到轉perm
繼續entry post 等ship, 咁當然係你既決定黎
少少啦, 一個星期都冇... 下星期一啦你要追就
不過呢, 冇回應其實都係一個回應黎
其實呢, 如果唔係同你份工Related, 有時未必會有full grant,
你仲要perm 都未轉, 你真係要考慮清楚仲係咪係到等
又唔係on9 既, 只係冇必要既info 你講多左姐, 又唔係有咩大issue, 唔怕
加油啊, 新工祝好祝順利!
有, 多數係舊公司出counter offer
新公司追bid
但要留心唔係下下新公司都咁等人用肯追
因為改左價錢, 可能人地請得起既首選就唔係你
standard script 黎
咁要睇下你apply 咩位了
你apply 高一級?
咁你個加幅既來源係…?
轉過幾份工

而家呢份初時係跳板工

遇到好上司和同事算nice

唔多想走
喜劇之王星爺問叫雞咩價
方丈 急 有野想請教您
早上second in完,下午HR打黎叫我比資料佢地process 個offer
我係啲form填左個expected salary 係依家多3成
會唔會多同過份啊?有啲無底氣 怕佢壓我價
講下背景 依家份工係港資bank做middle office 3年 會見客但唔洗sell
新個份係中資bank前線位要做sales 加做我現時會handle 嘅野 姐做兩范 我本身無sales 經驗
您認為我叫價合理嗎,如果佢壓我價應該點
我自己就想儘量拿到高啲價 但怕reject 都會無左
好合理,frontline份糧不嬲高d,人工包埋比客屌

仲有frontline佢等人用過你,擔心跑唔到數仲好
公司比唔起錢請人搵HR壓價又屈HR
咁我一直追問緊個offer, 行緊approval 比人覺得煩都正常
但係得大半年 你做過既project 好勁/ 公司好勁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞