[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
人地靜左係一回事, 你冇咩方法講大話去解畫/ 去遮係另一回事
你個講法已經OK, 但你可以考慮下改下你既答案proportion
講多啲係未來, 話而家已經好返好多, stable 左/ 有其他人幫手
所以可以返返工咁
有寫同有講啊呢方面 不過唔知點解感覺好似好多機會都係因為咁沒左 有幾次second in 埋最後都係沒左聲氣 先令我覺得好似有D屈人要buy out 明明其實我short notice都ok...
你而家係咩位?
如果等左咁耐都冇, 咁留黎做乜
但如果你啱啱入, 份工個title, job scope job details 都OK
大可以做一年, 冇先走
4-6 星期都係正常時間
交左個一秒就當衰左
要搵你自然會搵嘛...
係, 1-2 星期都冇就去問啦
係, 即係唔係same day notice
咁你都真係唔平喎...
你有冇考慮加埋 (negotiable)?
係會turn off, 但多數唔係major factor
https://youtu.be/-KutyvhFe1U
方丈你好

想問問宜家準備見新工second round interview, 新公司HR就要我簽authorisation for 舊company reference check,想問下通常呢個step係幾時做?舊公司係咪會知我有搵工?如果最後新公司無offer咪會好尷尬

感謝
加左。應該係為求鬆人,我可能24 25/平手都走人了
其實就算係自動轉帳都好。佢bank in 張票都要7日內比翻錢你
唔應該係咁
你公司似想慳個少少transaction fee + admin
正路要last day 7日內俾
睇你想唔想同佢玩
因為就算員工同意,公司都唔可以違犯奴例
不過你想唔想上去攞票?
你申請都未申請過, 唔好咁快覺得冇人要先
點解senior assistant 你會冇行? officer 點解唔試得?
你可以問下佢, 多數都會係offer 後做,
但有啲公司好唔considerate, 冇包單的
唔係的, 公司都係要7日內出的, 但你唔介意就OK
你係IT 邊part?
就咁睇你係好抵玩的一個staff... 佢講明今次冇得加?
你心急的話, 我估佢都會肯開票的,
因為你肯, 佢都唔可以override 法例
但你心唔心急先....
可以搞佢的, 但你都會幾麻煩 (ref check 啦, 拎票啦, 去奴記啦etc)
成本唔低的... 抵唔抵就好難講了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞