[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
舊公司拎完新人工 再轉新公司
想問一下,何謂誇張髮色
想請問下方丈
原本諗住嚟緊會去旅行去到7月中,想完咗旅行再遞信,但最近head hunter搵咗份工比我,自己覺得唔錯有offer 應該會take offer,嚟緊星期一會second in in HR預咗會問幾時返得工,請問我應唔應該照直同hr講7月中去完旅行遞信8月中available?定用第二啲excuse 會好啲?
唔該唔該
你不如同咗head hunt講先
而家搞得嚟到真係請可能都六月尾
有機會人哋會叫你照遞信去埋旅行直接on board
通常話自然髮色係黑同深啡,咁除左呢啲之外可能已經算誇張(尤其係鮮、淺色 e.g. 金、粉紅、灰 - 唔計白髮果種灰
請問如果通知期內請病假,會唔會唔計通知期,要我補埋返工日數?
同head hunt講咗先,佢可能會sense到間公司有幾急要人
同時你都要諗定係咪一定要去完旅行先遞信
一般請一兩日就唔會搞咁多野
人在心不在都無咩用
你而家都仲係junior, 點一入就可以去到AM range 入面既中高位呢
你個人工入面仲要有咁多係bonus (pay mix 唔靚)
轉左先, 再catch up 啦
黑面個位唔一定係decision maker 嘛
唔一定會約, 有啲唔好手勢既, 冇resign 當你肯renew
簽左先, 到時直接resign 就OK
出左matching offer on total package or just the basic?
唔會blacklist, 但一定唔會中意你依個decision 啦
但係你都係要咁做
有更好, 唔通唔要咩...unless 佢地追offer
得一個, 你係咪非要哩個offer 不可?
如果唔係, 一定係企硬
因為唔會有方法氹人俾你, 而你offer 100% 安
唔好太多, 唔好啲post 爭太遠
e.g.又apply HR 又marketing又sales
1. 3, 4, 5
2. 就咁同HR 講, 但有冇email supporting (at least)?
要有底, 唔等起手已經要有
你可以搵TA, all round, BP, CB 乜都搵
入左行as full time 先
有all round 就最好, 冇既就CB > BP = TA
最少要讀左奴工條例先~
1. 個range 闊到不得了
2. 你可以同佢講total comm 要幾多, 佢多數會再問你細拆
3. 可以, 你如果工作表現都好, 可以問左佢覺得你點先, 正面先R
shocking pink/ anything not natural?
headhunt 可以同你問HR 而又唔得罪公司
你直接同headhunter 講
同埋一定要返黎先可以resign...? 正常講時間唔長既假
公司唔會唔俾你notice 入面放埋
放左, 佢唔洗折現, 佢冇蝕的
perfect answer
公司可以咁做, 但日子唔多, 搞你佢都無謂, 正常唔會咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞