[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
1. 唔一定係, 因為加俾你可以係因為你個位請/ 做生不如做熟/ 你全公司都overpaid, 佢跟internal salary guide 拉你上去 etc 只可以話係公司都唔係冇誠意

2. //用你contract end bonus 去買斷你// 意思係...?
打去問同時搵定其他
哩啲咁遠既headcount 最講唔埋
我又唔想Externalize 哂 好似我無野要改善咁
trying to take this as a humbling experience and moving on
咩terms 咁alerting?
咁講唔係唔得, 而且係好work,
但係小心講得勁得滯, 人地會withdraw offer
要十分mindful 咁用依招
1. 你人工如何? 係咪match 到你external title
2. external title 有冇proof, e.g. 卡片?
咁哩個係office politics 同埋你director 冇leadership 既問題
唔係你可以改變到既
搵工最實際同便捷喎
多數係合格就得, 因為都係interview 比較佔高比重
我覺得可以試既, 因為你有經驗
A 公司有2 年經既大約幾錢?
唔知你underpaid 左幾多, 行業職位乜都冇... 好難估架喎

就好似..... 我想知如果我減肥, 減28 磅會唔會太多
琴晚認認真真睇完曬份contract
有好多concerns…依家好鬼擔心

成件事有種呃呃氹氹既感覺
定係係我諗太多? 因為我真係唔想再做伏工
秤左自己最想要既係咩先啦
好似我自己, 搵工而家最睇重都唔係錢, 係第啲
但四五年前, 就一定係錢行先
明知伏工都會去接
唔知自己想要乜, 做咩決定都會錯, stay focused 好啲喎...
其實直問公司有咩benefit 有冇flexy hrs 可能仲易
不過有既, 就用左黎Sell 啦其實
工程行業,Assistant Engineer 依加18.7k,A公司Fresh Grad 23k 不過如果同樣2年經就唔知offer緊幾多錢 諗緊經驗換學歷都想叫最少23k
1. 哩個唔係大問題, 好多公司都係Secondment contract, 冇講清楚係佢地唔啱tho
2. 多數benefit 會係benefit scheme instead of contract 喎
3. keep 住cycle 個個月都準時就OK
4. 都係唔罕見既野
5. isnt that a good thing...? (at least to me it is)
6. 你正常應該要放得哂喎...
7. edu 野你唔問返HR?

有啲位係你諗多左 (for contract documentation)
但係!!
// 要做我唔係最鍾意既工作內容(無助我個career path) 其他工更高既title/salary都打算唔要// 哩個先係問題

我當佢fund 你50k, 你如果個個月都可以高3k 人工, 一年都返黎, 未計唔洗undertaking, 未計之後可以用新basic 搵工

真係好少好少見人用edu allowance 做critical point
因為太唔著數
同意, 因為經驗重要(係你個行)
咁你揀份糧高既, 係咪已經就OK?

因為edu allowance... 再講一次,
1. 唔係bonus, 係有undetaking
2. 冇啦啦公司唔會俾十幾萬人就係單單想佢留係公司, 多數有門檻同條件. 門檻係指要申請, 唔係一定批, 條件好多時係你year of service, 工作表現, 同埋你個位有幾重要
3. 就算係批都唔一定係full grant
4. 就算佢真係批俾你, 讀書唔係唔洗時間心機, 你份工+ 讀書個workload 你食得到先好

所以我到而家都唔明education allowance 有咩咁大吸引
應該都係轉工,因為我而家呢間公司係公開層面上有個好好用的理由可以解釋
我下午遞信當唔當今日開始notice period?
收工時間前
試咗先
反正依行唔難搵工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞