[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
你地所謂既人工benchmark 大多數情況咪又係candidate上一份工幾多$咪再跟番佢既$比番相應既grade咪講到咁專業好無
至於academic + intern exp judgement
得罪講句你地識judge 多啲定係team manager 識睇多啲?
講吓自己 我做緊employee 幾萬既公司然後年幾經驗兩次轉工都係+70% + 40%
個人認為打工仔就係應該用各種手段增加自己既人工
而家就係講緊呢個case唔會有negative impact
因為FI/bank IT就係一個缺人既場合。
再的罪講句
一間公司幾大幾細都好
最終team 點通人 請啲咩人 用幾錢請人 都係睇management同睇existing team member
你班hr都係做行政上execution only
就咪撚FF自己做到Decision making
唔想再左覆少少右覆少少 一次講過晒成個邏輯
以金融類IT黎講
1. 報既人不嬲比位多好多
2. 而位又比啱用既人多
3. 呢期位少左 但仍然比啱用既人多
4. 由於一直以黎人少過位 candidate拎住另一個offer黎反價係常態
4a. 尤其係fg更多會咁做 因為fg會一炮過搵十幾份 experienced就可能一炮過搵兩三份咁(朝8晚6返緊工難啲去interview)
4b. 而且拎另一個offer反價 側面代表條友實力得到其他人認可
5. Project入面人工既開銷唔係最大份 買data feed 租櫃 買器材 等等既開銷已經大過一個IT好多好多倍
6. Time to market重要過人工開銷太多

綜上各點 以金融類IT黎講 拎住另一個offer黎反價 一般黎講完全唔乞人憎
除非咁啱你in個間公司係非主流諗法

如果想繼續話啲involved既任何人(eg team head/老細)會覺得candidate拎另一個offer反價乞人憎 可能會導致冇offer/入左去之後會比人搞
麻煩試下駁斥晒4/5/6 唔係既我真係理解唔到你地個乞人憎講緊咩
乞人憎=乞HR憎

你知唔知benchmarking 係有專業第三方consultancy report
有啲公司再有錢啲就直接外判
HR嘅責任就係唔可以俾啲department自己話哂事
因為咁樣同事同同事之間只會互惠互利 間公司sustain到都係問題

不過我唔反對你最後個句
打工仔係可以用任何手段加自己人工
但加唔加到 機會成本係咩 風險承唔承受到
就係我哋可以幫手提醒嘅嘢
難聽講句
呢個世界好大
唔好睇嘢咁窄衝出嚟柒啦巴打
本身我個人都對HR唔太反感
睇完呢個post之後真係大開眼界
啲employee入呢個post 問點maximise自己benefit
HR就一副以公司為利益既姿態去答問題咁駛鬼係到問你 人地直接send email問個間公司既HR仲好啦
其實呢到得一個HR係講咗句你哋唔啱聽嘅嘢
就唔使咁武斷講哂全行HR都係咁
呢到唔少巴絲問嘢我哋都會叫佢向公司追究/幫自己爭取
HR自己都係員工 雖然總有人以為幫公司慳到一千幾百自己有得加
我就好neutral
上面位FG巴打我都覺得佢可以試下同offer A公司講下
只不過佢要知道風險係有機會冇咗個offer啫
你知唔知benchmarking 係有專業第三方consultancy report

笑左 咁同我講既嘢有咩沖突 請人咪又係睇candidate 上份人工 +公司比呢個position budget 黎睇 到最後比grade 咪跟你所講既report黎分

HR嘅責任就係唔可以俾啲department自己話哂事
因為咁樣同事同同事之間只會互惠互利 間公司sustain到都係問題

錯啦 間公司sustain 唔sustain到係睇答理層既方針同埋管理層既方針效果點 公司定位等等 你地最多都係管吓細數

但加唔加到 機會成本係咩 風險承唔承受到
就係我哋可以幫手提醒嘅嘢

見唔到用另一個offer追價有咩風險/機會成本 除左係hr post 比班HR話乞人憎之外

因為出一個offer 俾candidate 如果係正常公司 特別係有一定規模的公司 一般都會做benchmarking 再按照candidate 提出的數字同公司利益各個因素finalize出黎 如果candidate 提出因為另一間公司的offer高d人工而要求公司再由頭rework 晒所有野 坦白講都幾難令人無負面聯想

你諗下入餐廳食飯本身$100 可以埋單 但因為隔離果個肯用$150食相同的野所要你一齊俾多$50
唔係話唔得 但你可能要有心理準備唔係個個人都會認同呢$50係值得付出 畢竟當事人可能都格過價知道$100係個合理的價錢先食

我諗呢個係Ericsson 想提提當事人咁做會帶俾HR唔好印象的原因 唔知咁講你明唔明

Quote 自另一位HR
笑左,因為HR做多左嘢,所以唔應該追價爭取人工
仲講到HR可以自己決定rewind offer
係呢度同你班HR傾計真係哂氣根本HR圍爐區
最後做decision既確實係管理層
但係唔係通常第一浸都要由HR做screening 睇下個candidate係咩personality先過到關去老細嗰度咩? 所以candidate點樣present俾HR 有冇留一個好印象都好緊要…

作為Employee要爭取自己最大既權益 呢個係一定既 但係我覺得HR都只係做緊佢地既本份(講緊正常/有能力既HR) 大家都係做緊有利自己既交易姐 冇話邊個既地位更高

但係唔係通常第一浸都要由HR做screening 睇下個candidate係咩personality先過到關去老細嗰度咩? 所以candidate點樣present俾HR 有冇留一個好印象都好緊要…

你地既所講第一浸咪又係以department/management 為主體去判斷佢啱唔啱條team用同埋screen走白撞only… 唔好講到好有專業判斷喎
我真係好奇想問一樣野
假設啦你係個hr 個candidate咁樣反價比左個壞印象你 所以你cancel左個offer
之後老細問你 做咩唔追價兩千去要個candidate 你會點答老細?
我地HR做嘢洗撚你教我地sustain緊公司運作你識條鐵
師兄 我唔係HR… 我只係啲底層打工仔 經驗唔多所以上黎請教下意見
(不過幫HR講說話 肯定又要被你笑鳩我奴隸啦)

我只係覺得你可以冷靜啲 而唔係咁偏激姐
佢地只係想share下意見俾啲唔多經驗 或者職場初哥既人姐 啲人聽完 自己判斷覺得佢地講得唔啱既 咁咪算囉

好多時候唔止係講點bargain人工 有人問點計通知期 點樣reject offer 或者second interview點準備好 有冇回音 嗰啲都會討論下 你話佢哋係特登做鳩人咩? 我覺得又唔係

但係你只係因為佢地講人工唔啱你既個人宗旨就起曬綱 攻擊曬全部HR 都好唔fair…
我唔熟個巿場結構成本結構既野 我唔comment
我只係comment金融類IT

Btw關於出錢
前排有個fd派bonus前轉工
對家直接sign on bonus補足有突
笑左
Benchmarking 完如果cand自己出expected 係低過benchmark
唔通你hr 會自己走去幫cand加返上benchmark?等department有得話晒事呀ma
個人愚見 HR應該問下管理層既意見(suppose公司有一個budget range?) 本身冇大權決定可唔可以cancel offer 咪問下老細願唔願意追

但即使係咁都冇辦法去否定會有壞印象/lose offer既可能性 如果個老闆覺得 哦 公司B既然俾個咁好既package你 咁你咪直接take佢offer囉 咁咪有risk冇左offer

所以俾意見都唔會話candidate想叫幾高就幾高 應該係視乎自己個人能力掛? CV同quali勁既 咁梗係盡可能bargain 但如果係經驗/學歷又唔係話好突出或者relevant既candidate 建議佢哋叫高個價 只係增加佢哋冇左offer既可能性
關於risk個part 我上面有講過金融類IT既巿場結構 所以係唔會有人cancel offer既
Budget方面當然會影響到追唔追價 例如話另一個offer高左六成(真實數字) 咁真係無辦法追
咁都只係唔追價 而無覺得乞人憎 亦冇cancel offer

至於後面話冇能力又叫高價 實際上以IT黎講 當你有兩個offer係手個時 已經唔係最廢個堆
我fg做緊第一份工,一個月後過試用期,幾時提出傾人工?會唔會試用期就過佢地會搵你簽新約,個時就一次過講?

定係我係咩時候自己提出會比較好,過試用期前一星期 or 過試用期後一星期?

食得鹹魚抵得渴,知份工要加班,人工如果唔就我試用期前遞信,各位職場前輩可唔可以比少少睇法小弟參考下
如果你要將個討論變做hr因為candidate反價(其實之前係講緊bidding而唔係反價)而取消offer,咁係無意思
因為從來無人講過hr會自把自為咁取消offer
其實係有因為咁出多過expected salary嘅情況
始終你恰佢開錯價,佢過一陣都會出去追返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞