[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
佢可以見每一個人都咁講
搞不掂 睇完contract之後
有一種呢份係伏工既感覺
有問題
你之後d工作證明most likely會出番internal title
最直接對上就係Director,因為我個function冇請其他位……
平時要同dept入面負責唔同工作嘅Senior夾,Director就叫佢地帶住我咁
Reporting line都係睇個task出處,除非大單野/Director直接落order先會對返佢

以下純粹分享下,因為冇乜地方可以講
除咗每次講完反口/改口,就算有白紙黑字都照話唔係,扮冇發生過之外(呢啲都算係常見問題類型)
即使係啲好微細嘅task,佢地各自有一套諗法(可能直情係相反)但又未必想傾好先,出email定喺gp問都唔會出聲

試過幾次Director話批,甚至已經通知大家會見光啦,send+cc出街過左一排其他人先彈出黎發表意見,我事先逐個面對面問又冇聲氣
有時佢地就會重新討論一轉有需要再叫我改,為時已晚就通常照去嘅

一唔係就Director叫我問A意見,A又話都係睇B頭,B就話想大改(同Director / A諗法唔同,話覺得唔應該跟佢地咁做),但講完之後又話冇所謂啦唔改都得嘅,佢地想點就點啦之類

咁當然做左三四個月都知咩料,由頭兩次有啲無所適從,去到覺得煩煩地,而家已經得啖笑
知道A公司Degree Fresh Grad offer緊23k
如果我HD畢業 2年經驗 PT讀緊Degree 下一年畢業 如果我轉A公司 叫高一個Grade 再叫24k 會唔會大咬左 因為如果我叫24k 人工升幅已經去到28%
補充少少,我依加間公司係公認underpaid 我哋公司offer比Fresh grad係21k A公司係23k
1-3 月個range 好大喎
你可以直問HR 的
咁你而家目標係轉工定捱夠一年走?
但係你一開始話留係到因為有可能公司sponsor你...?
因為law 有少少唔同, 你個重點會係實習同個牌 (if applicable)
而家你個份工如果同legal related (比如magic circle/ 會令你有connection)
係bonus
但係如果你連學費都有困難, 咁你係咪唔應該諗住個career impact
而係處理左upfront 錢既concern 先 (搵份人工高啲既工, 唔好一路幻想有公司會fund 你, 反正你又唔想有undertaking)
可以問, 但公司都可以拒絕啊...
係, 盡早問返人啦
無得咁計架喎
學歷經驗都唔同
可能公司本身有flexy hrs 呢
問下冇問題既, 問姐
咁如果我叫高28%會唔會好過份
係, 好多line 對個個都係咁講
"哩間野真係好好食咁喎, 啲位好難卜好full喎, 卜到就好啦"
講到咁, 係咪一定會去依間餐廳?
其實見完之後, 佢再打黎同你catch up 個陣就好改
傾完知多左詳情想改就OK
唔洗解釋太多, 因為其實意義不大
我都有諗過公司可能有flexible hours
不過公司本身有依個制度嘅話,唔會因為個cand無問而唔offer比佢
問黎都係得個知字,我就覺得唔駛喺見工問,除非佢只會考慮返十點嘅工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞