[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
Accept offer前一日我confirm左一個新既interview
但今日做好決定 亦已經accept offer
打算依家call back間公司 請問可唔可以直接講話自己因為佢invite之後就收到心儀既offer 所以突然要decline interview?

另外因為黎緊9月尾plan左旅行 應唔應該簽contract嗰陣提前同個HR講定?

感謝大家
有問啊
perm同事會有edu sponsorship
1 yr contract同事就冇包單話有sponsorship了,因為PT Master要讀成2年,中途冇contract renew就GG了
方丈要紅了唔係咁多人可以有專門post被狙擊
睇清楚d條款先,sponsorship多數要簽undertaking
就咁話唔去見就得,唔駛講原因
佢可能會問,但係無需要比人知嘅野就唔駛講
不過你有時間嘅話,見埋佢未必係壞事

返新工要請假嘅話,其實accept offer果陣就應該講,依家就越早講越好
如果CV 靚仔, 同埋好match, 直apply
如果想有人Sell 下, 就經agent
私人原因OK 了,
你拒絕靚女同你表白, 唔洗話佢知因為你有第條女的

係, 話定俾HR 知within probation 要放假
😑😑放工call,而家就係blue take 唔覆
咩啊, 我講你如果轉新工, 你可以係轉工個時,
揀有sponsorship 既去做

但我都係唔係好明, 你又唔係轉行, 點解5 年都仲係entry post
首先多謝你解答

我之所以會咁問係因為turndown得有啲突然 本身星期一我有offer(星期四要覆) 跟住星期二呢間公司A就打電話安排星期四interview 當時諗住in埋當攞經驗 結果另一間公司B(比A有更高priority)同佢撞時間 咁我決定in埋公司B就算

所以我諗緊會唔會講埋原因會有禮貌/合理啲?

大獲 啱啱打電話accept offer嗰陣冇講到呢件 以為sign contract嗰陣先說明
HR 真係原罪黎
我哩世人都未壓過人價,
我同咁多人一齊睇過CV, R 到高啲人工/ terms
都可以咁俾人狙
好重怨氣
其實係, 但係唔好信哂agent
1. 打返去同人講啦, 唔大件事的, 放幾日姐
2. 係突然, 但係simple and polite 就OK, 好過你解一大輪, 你點知你會唔會要R 返人黎見
5月25號In完Line Manager,今日晏就都send左email問有無進一步消息 但仲未覆我,如果我依加打過去問,會唔會有啲Chur
態度上禮貌就夠

咁又唔至於好大鑊,只係你喺佢出offer果陣講,感覺上比咗機會佢reject(事實上好少會reject)
I see。希望新工會有ship

因為我當時想quit第2份工,但好多工都見唔成,最後得我依家嘅東主肯請,人工又有得工。

還掂都係騎牛搵馬姐,所以做住先
master學費要成15萬,所以都預左要賣豬仔2-3年了
唔該曬方丈 不過我急得濟 唔太想對方放工嗰陣先同佢講 未睇到你地既reply 自己就on99咩都講曬

我話對唔住唔好意思 好彩對方冇怪我 好nice 仲話唔緊要呀 good luck 雖然可能係客套話

咁我聽朝再打多次電話俾HR, 同佢講翻個旅遊安排先 唔該曬
請問你意思係reject放假定係因為咁收翻個offer?
好少reject放假,因為咁收番offer就更加唔會
明白 咁我聽朝儘快同佢講翻
同埋真心多謝呢度覆我既巴絲
六月中就要開始返工了 希望會一切順利

祝大家都收到最心儀福利好人工高既offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞