[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
我諗你的重點同我的重點有d 唔同
我只係試下講點解Erikson 會話用兩個offer 互相compete呢件事乞人憎 我無話只要覺得乞人憎就唔洗做野
如果真係有非君不可的candidate 咁就算幾憎都要拎多次approval 呢樣我同意的

但對於你用IT 都唔可以因為user 咁多requirement 而唔改的例子我覺得同現在討論的情景情況有少少唔同
因為user 係有俾錢 所以IT 先至會唔想都照改
呢個關係同offer 決策人仲有candidate 的關係應該都唔一樣
因為招聘公司都無收Candidate 錢

當然啦 每個持份者都有自己的concern
傾唔岩我同意搵下家係最快 無謂俾人用侮辱性價錢工作啦
話說我5月8號Apply左一間公司,Apply途中都有填Application form
之後5月25號in line manager,然後岩岩收到auto mail叫我再填多次份application form,今次多左要填住邊;有無咩專業資格;離職原因;依加份工幾多個月糧
咁樣算係真係auto mail叫我填翻漏左果啲野,定係有其他含義
其實比個機會另一間公司offer to beat又真係好啲
好過求職者就咁推咗間公司想搶下都冇得搶
同平時我in完之後冇回音一樣公司講下價都好
出得起錢既公司竟然會因為candidate negotiate所以收返offer 然後再搞一大輪野搞兩三個月去搵下一個覺得啱既candidate去比offer

利申 FI
多人報係多人報 但啱用既人少之又少
但User 只要簽左約俾左錢就點係user
candidate 就無類似的保障去確保自己永遠都係空缺的最適合候選人去令到招聘公司一定會cater 你的要求 所以我先會覺得兩者有唔同
當然啦 公司會唔會cater candidate 要求係睇好多因素
好似IT 咁渴市 candidate 又買少見少 當然佢地的訴求得到回應的機率一定唔低

況且Hr 唔會唔follow up 啊
就係同相關部門確認完係唔係一定要呢個candidate 之後再拎多次approval 唔一定要果個candidate的話就聯絡新一個最適合的候選人

不過去到呢度我都同意我地都係算了
因為現在的討論已經由我一開始想講的資方心態變左做Hr 會唔會白收人工唔做野
我地都無謂糾纏
最緊要係大家都得到心儀而且心悅誠服的offer
你班HR真係笑死人
手巴就係揀人請個個
關你班hr咩事
唔肯定 我又唔係exactly佢個case既公司
我只係知我個到 係 真係通常即時冇另一個candidate揀得落手

咪好似佢本身講咁叫高一兩k囉

我真係唔明你地講咩乞人憎喎 而家唔係請eg sales通街都請到
Candidate有另一個offer更加側面証明到佢有能力
而且我都預左正常人會同時搵幾份工 有可能同時有多過一個offer
我唯一會覺得乞人憎既係反價幾次 而且乞人憎個位唔係反價到而係幾次到
浪費時間比起人工高少少係更大問題 大佬你知唔知我就咁買條data feed 租隻櫃已經揼左幾多錢落去
你hr到因為一個月一兩千而阻住個process 唔係it team會屌你 而係老細屌你
打漏左 係IT 的experienced candidate 買少見少
我已經講明hiring manager﹙即係個職位嘅老細﹚係有份決定個人工
所以你唔好諗住你點人工得hr知,hiring manager都會judge你
傾人工嘅對口可能係hr,但係實際上有份決策嘅包括用人部門
你用咩手法去傾人工,用人部門都會有感受同judgement
如果你唔concern用人部門會有咩感受同judgement,咁就唔緊要啦
佢好似以為話用某一種方法傾人工會有negative impact就係反對用任何方法傾人工
如果人地每做一樣野你都諗有無含意,咁你搵工會好辛苦
如果係公司求人入去做嘅話,咁個impact係有分別
最初條問題係fg想玩bidding,仲要係兩個offer同價佢想要心儀果間比多d
如果個情況轉咗做極度缺人同要相關經驗嘅位,咁係有唔同
因為有啲想縮沙 想問定大家意見先

老實講咁係你見識少
你句HR=人事上admin only
證明咗一係你做開嘅公司入面冇strategic HR
一係你根本冇了解過人哋做乜

上面已經有位絲打用咗非常好嘅比喻去解釋追價嘅問題

要offer一個人唔係淨係睇公司俾得起幾錢
仲要諗埋公司內同儕、benchmarking、sustainability、candidate knowledge and exp 等等
當然出面係有閪HR以為自己壓到價會有得分
但唔等如你可以一竹篙打一船人
上面位FG的確如果手揸兩個offer
係有negotiate 嘅條件
但都要諗埋其他嘢
例如 佢本身係FG 單憑academic + internship exp夠唔夠bargaining power
公司請FG嘅perspective就係 risk相對大 選擇比起請experienced 多
咁係呢個情況FG相對上就弱勢啲
可以r到價嘅機會就低啲

但既然唔係犯法 去r係冇問題的
你中間個句已經透露咗你認知嘅HR係有限
現實係有呢種HR
但唔等如其他公司HR都係咁的
我諗佢會咁諗都無可厚非
邊個唔想俾人爭住揀
只係 用兩個offer 互bid呢個做法的風險一定有
加上對象係初出社會的FG所以先令到我地咁大hesitation
當事人都可以聽下幾方面的意見再考慮下
好似拎quotation咁
自己拎住A公司低價d 既quotation 叫B公司減價
B公司都會質疑 A平d你幫襯A咪得

當然有時B公司都會減
但只能講成件事有風險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞