[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
諗定自己bottom line,怕比人壓價同怕無左之間要平衡同取捨
係咪人地reject offer唔重要
係你想要嘅野就夠
人工高咗20% 但title細咗
咁點解唔想都要走?
如果佢哋都問得你攞資料俾Offer你,咁即係話你個叫價冇問題,我反而係擔心到時係跑唔到數survive 唔到…
咁咪好,搵到自己想做嘅嘢
N手Offer都唔驚啦
咁其實HR都有責任,請唔起人就咪搞人
唔係覺得你煩嘅,不過冇更好嘅答案姐
當然有風險,但係你接受到 唔到價都take?
問吓冇乜所謂的
爭幾遠先
其實兩個禮拜時間真係好短
正常四至六個星期都合理,你搵推薦你嗰個人去問,遠遠會比你自己打返去問有效得多
通常來講,合約轉長工,你攞到嘅benefit 會多咗唔少,公司唔會特別加你人工
吓 點樣懲罰你?
聽講黎緊會多個上司on board,而家已經serve緊幾個覺得有啲攰,仲要再加……又唔會請啲齒輪返黎……
雖然佢7月先到,但開始不安鳥
咁驚 我有興趣試下嘅,到時努力下囉
我detail講啦,依家24.5k,之前同hr zoom in佢問過我要幾多,我話30.5到32,話30.5係bottom line我見佢好似有寫低
咁今日second in完,佢話team head回覆都positive,叫我比資料佢process offer,有份application form 要填埋比佢,我就寫左32
所以我唔知佢之前係唔係真係有抄低有印象如果唔係 佢今次睇份form就係第一次見啦 所以有啲擔心唔知佢壓唔壓價
我而家有兩個intern offer 一個係MTR一個係政府
有無話邊個會更好
係咪每次見個interviewer都會講唔使OT
方丈好慘
無啦啦比個on9公審
只可以話
呢個時間最浪費時間就係同on9理論
方丈 唔好意思 想問多一樣野就係 同hr傾offer嘅時候有冇可能知道自己條team平時都係幾點收工?直接問hr佢會唔會都唔知道呢
幾個共用 得你一個細?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞