[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
Reviewing your profile < 又係咩意思啊方丈🥲
"no update, thanks, 等下啦"
🙃🙃tmd 5用16日到而家都4星期啦,仲繼續等好變態
咁乜都唔做齋等係等
搵住其他工面住試等都係等嚟嘅
🫠🫠明顯就有搵工,上班人士見工好艱難啊⋯⋯
加上我下個星去旅行~~~
唔搵住其他咁等...?
單等一份梗係辛苦啦
有繼續搵,啱價錢啱工作範疇都好重要我搵到有少少🤏懷疑我人工太高now 23k*13 新想26*13 😓好多都唔夠budget
你好啊方丈 因為我知道我份約好似係2個月 但自己身上仲有annual leave 未用 想問下係咪有得扣去進行提早離職 同埋如果相關問題問HR既話會唔會令到我啊頭知道我搵緊工?
方丈你好
三個禮拜前final in咗份工
覺得都in得幾差所以都放低咗 冇follow up
今日無啦啦 HR send個email 嚟話
Apologies for the delay We are still interested
話過多兩個禮拜會搵我傾next step
我使唔使覆佢?
如果我兩個禮拜後會去旅行 使唔使講定?
慣左以前打機工會華人多
你唔想問就當佢會扣short notice,剩餘年假會cash out

其實問hr都唔太怕,始終佢都只可以估你係想走
你對份工有無興趣?
有就覆佢交下戲,順便講定聲你到時旅行不過有時間會覆email同whatsapp
11號
打番去問啦
我有另外一份公司B final in咗嘅興趣大啲 但都幾肯定公司B會慢啲 因為我第一個in

但如果兩個月內冇工就失業
所以對公司A興趣係ok
如果真係有offer唔會即刻拒絕
咁warm住a先啦,反正大家都無commitment
想問下扣short notice姐係扣幾多? 可以當成係1個月通知同出面既見工講? 我係擔心hr估我想走會同我dept head講 定係hr層面其實唔通知得? 如果問hr沒咩事既話 應該聽日問下
想問下如果啱啱renew完contract加咗人工冇幾耐就辭職 因為想用新嘅人工搵工再跳高啲
但咁樣對個cv或者見工時嘅印象會唔會唔太好?
或者有冇話做夠某個時間再走會比較好?
感激不盡
想問下扣short notice姐係扣幾多?<-- 計到最足就係早走幾多扣幾多,例如你遞信後做多一個月就走,咁咪扣一個月,另外剩餘年假補錢比你
你用一個假設嘅情況去問,佢都唔會計到實數比你,或者有時可以by discretion唔扣咁多,佢都唔會咁早同你講。anyway,你問又唔見得有咩問題

可以當成係1個月通知同出面既見工講?<-- 可以,錢解決嘅問題。你肯比晒兩個月話immediate available都得

我係擔心hr估我想走會同我dept head講 定係hr層面其實唔通知得? <-- 咁就無話唔通知得,不過唔係當八卦咁將自己估嘅野同人講。佢最多講fact而唔係推測,如果無人要take follow up action就連fact都無需要講
加咗幾多?
少數目嘅話當annual review就得,你無需要同人講係因為renew contract加,亦唔駛特別等時間過
加得多就做3個月先
唔該哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞