[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
16 Like 81 Dislike
我會話 係MC
line 最後會揀邊個
但係HR 係決定MC 有咩choices 既party
同埋多數HR 會有既係veto
如果老細/ HR 唔做ref check, ref let 就會有用
咁都好d ba 個range 的確係闊過西隧
咁我家陣兩年半經 32 k想跳 叫三十尾 係咪會比人蓋世寶屌老母
有好多野呢, "唔係咁好" / "好似好衰" 但係我地都會做的
好多人申請scholarship, 我拎左, 其他人咪冇囉
咁, 你拎唔拎丫? 唔好諗太多

focus back on the issue
1. A 出價未到你心水
2. B 未有offer, 但如有, 會高過A

manager 搵你傾唔傾哩啲, 都係虛既,
個個拍拖講個啲我一世愛你都好真心架啦,
係咪真係一世先? 佢/ 佢公司/ whoever 出手未到, 就係未到

我會建議你諗既係:-
你要既係錢, 定係A

如果係錢, 就唔洗諗太多, 簽左A, 如有B 就去B,
到時reject A, 佢一定會問你, 你可以開B+1, 佢冇就唔去, 因為你要既係錢而唔係A

如果係要A, 咁就要handle with care,
係收左B offer 之後, 要有禮而有心理預期佢會收返offer 地,
waltz with A 去試有冇得加價
錢未必可以有B 咁高, 但係你prioirty is A , 就目標為本咁去
Marketing個類
成日都係咁
sales 同IT 係重災區, 錢從何來
教極都唔聽
仲未私自叫agent 搵人, 呃HR 話係referal 之後拎張單黎
process 緊姐 =/= 有offer
唔好諗太多先

如果你唔係一定要依份, 點解唔同人講改口?
你有既係第個offer, 冇左哩份, 正常計你唔會怕架喎
(除非你好想要依份另計)
乜都唔好做
個客行左入餐廳, 好似想點菜咋
唔好咁快開哂啲魚子醬啊
佢最尾唔叫餸, 你咬佢啊?
想還想, 出offer 還出offer, 到價還到價
三回事黎
即係等緊批, 即係 "未有offer, 你等下啦"
打返去講聲啦
佢有權咁做的
佢有14 日通知, 可以焗你特定日子放都得
一係你安排last day 前放, 早少少走?
香港生意好, 就唔係第一日既事啦
2-4 星期都係等閒又正常既時間
何況係...
1%機會neutral + 99%機會負面結果
咁如果再有call 你, 你好問喇
btw 一向都會recommend CV 放exepected salary 的, 你可以考慮下
有冇多少少information?
你做過咩公司, 做開啲咩?
個HR打黎話人工都唔想壓你太多,但個職位未必比到你,我都同意左降一個Grade都願意 其實係咪正路都會轉做正式offer
si同in house都做過 家陣係銀行做緊 digital transformation ba 既野 user support, incident investigation 同幫pm手跟system enhancement 成個 sdlc既野 唔該
唔好意思,如果等到星期五都有覆應唔應該打電話再問
咁冇legal人就唔會搵律師睇?
不如下星期一都未有回音先打返去問情況
佢再話你叫得高先處理人工問題啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞